Астероиди

Астероиди. Астероидите в астероидният пояс между орбитите на Марс и Юпитер са забелязани за първи път в началото на 19-ти век и първите четири астероида са наречени на антични богини – Церера, Атина Палада, Веста и Юнона. Свързват се с появата на женския принцип в колективна психика, която същина е символизирана от Луната, както и с процеса на трансформация и промяна.

ЦЕРЕРА

Церера е първия открит астероид както и най-големия.Тя има голяма отражателна способност поради факта, че повърхността й е предимно от вулканичен базалт.  Орбитата й е необикновено наклонена и елиптична. Церера е римското име на богинята, а гръцката богиня е Деметра. Тя е богиня на земеделието и реколтата.  Символизира ролята на родителската връзка в семейната структура. Мита за Церера описва отнемането на нейната дъщеря Персефона от Плутон. Обичта между майката и дъщерята била толкова голяма, че Церера не могла да превъзмогне загубата на детето. В яростта си тя подготвила човечеството за ужасяваща година на безплодие и липса на реколта. Зевс (Юпитер) изпратил Хермес (Меркурий) в подземното царство при Хадес (Плутон), който да се опита да го убеди на пусне Персефона. Плутон я пуснал, но преди това я изкушил с няколко зърна от нар, който е символ на сексуалната консумация на брака. Така съгласието на Персефона направило брачния и съюз с Плутон неразрушим. Накрая всички стигнали до компромис и Зевс отредил Персофона да прекарва в подземния свят като съпруга на Плутон толкова месеци, колкото зърна от нар е изяла. Така всяка пролет Персефона излизала на земята при майка си Церера , която с радост дарявала земята с плодородие, а есента слизала при Плутон и майка й лишавала земята от плодородие. Така аспекти Церера-Плутон в рождената карта описват житейски уроци по загуба или попечителство на дете.

Церера в рождената карта описва начините, по които се изправяме пред въпроси, свързани с нашето самоуважение. Тя показва начина, по който полагаме и получаваме грижи като родител.

ВЕСТА

Най-яркия астероид от астероидния пояс. Римляните са я почитали като богиня на домашното огнище. В гръцката митология е позната под името Хестия. Тя е първото божество, родено от Зевс (Юпитер) и Рея. Тя представлява самосдържаността на женската природа като девица и сестра. Митологията говори, че тя използва репродуктивната енергия на Венера за самообновление.  Астрологично свързваме Веста със знака Дева и Скорпион. Този астероид показва начините, по които се изправяме пред резултатите от личностната интеграция. Тя показва нашите способности за фокусиране над определена цел, за съсредоточаване на енергията и възможността да бъдем повече концентрирани и по-малко разпилени.

АТИНА ПАЛАДА

Управлява творческата енергия у нас. Тя е богиня на мъдростта, войната и победата. На нейно име е наречен град Атина. Тя е също и богиня на здравето и лечението. В митологията е любимата дъщеря на бог Юпитер, зачената от самия него и родена от главата му.  На нея се приписват способностите за възобновяване на Горгона Медуза, чиято глава е изваяна върху нагръдника на щита й.  Друга история за появата на Атина Палада е от преди 6000 години в Либия –  тя била родена край бреговете на езерото Тритон, открита и отгледана от либийски нимфи и позната като либийската богиня  на змиите Нейт.  Змиите са били символ на мъдростта и пророчеството, защото се е считало, че поглъщането на малко количество от отровата на определени змии  предизвиква пророчески видения. Атина Палада винаги е била съпътствана от символизма на змията. В астрологията Атина Палада показва как се справяме с проблеми, свързани с учене, творчество, съревнования и политика. Тя показва нашата интелигентност и стил на възприятие. В рождената карта описва индивидуалните заложби и способности. Този астероид управлява лечебните техники, които обединяват ума и тялото като визуализация, медитация, хипноза. Асоциира се със знака Везни.

ЮНОНА

Богиня на брака и покровителка на омъжените жени. На нея е посветен шестия месец от годината – юни. Тя е законна съпруга на Зевс (Юпитер) и за разлика от Афродита (Венера), е уважавана заради верността и лоялността си към него. Тя родила много деца, без да прибягва до съвкупление. С цел противопоставяне на Зевс, който родил Атина Палада от главата си, тя родила Тифон, създаден от сто пламтящи драконови глави, а по-късно родила и Арес (Марс) – бога на войната и раздора. Накрая родила сакатия Хефест – бога на ковачите. В гръцката митология е позната по името Хера. Тя показва нуждите ни от близки връзки. От митологията знаем, че тя е ревнива и отмъстителна съпруга, която гледа на другите жени като потенциални съперници. Хера е насърчавала съюза между жените. Транзитите на Юнона описват подходящо време за започване на връзка, както и периодите на кризи и раздяла. Тя управлява периодите на ухажване, обвързване, брак, годишнина от сватбата и развод. Индикатор е за страха от загуба на партньора или от предателство. Юнона е основен управител на женското развитие, тя показва началото на менструацията и следващите цикли от женското развитие като съпруга и покровителка на семейното огнище и след това като вдовица. Тя властва над женската сексуалност. В синастрията този астероид е основен индикатор са съвместимост и кармична връзка.

Автор на публикацията: admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

22 + = 27