Сатурн в знаците и домовете. Митология.

Управлява: Козирог, Водолей
Заточение: Рак, Лъв
Екзалтация: Везни
Падение: Овен

Основни ключови думи: Ограничение, структури, дисциплина, отговорност, граници, мъдрост, карма, страх

Фигура: планинска дива коза с опашка на морско животно

Разположението на Сатурн можете да изчислите като съставите личен рожден хороскоп в меню НАТАЛНА КАРТА

Сатурн носи ограничение, блокаж, чувство на страх и защитни структури

Традиционната астрология приема Сатурн за злосторна планета, която носи ограничение, блокаж, чувство на страх и защитни структури. Позицията ѝ по дом и знак потиска в някаква степен себе изявата в тази област от живота. Нужно е много търпение и периоди на разочарования, за да може човек да успее в съответната област. Сатурн е Господар на кармата и не е случайно местоположението му точно в този знак и дом от нашата натална карта, защото тук трябва да наблегнем и да положим повече усилия. Можем да се справим с нашия Сатурн като приемем без страх предизвикателствата, които той ни предлага, като отстраним ограниченията, които сами си създаваме. Със сигурност пътя ще е дълъг и труден, но ще си заслужава.

Способност за прикриване

Тази планета притежава едно съществено качество, а именно неговата способност за прикриване, която е символизирана от египетския мит за Озирис. Озирис, в бягството си от гнева на Сет, се превръща в морска змия, а след това в крокодил – първичния животински символ на знака Козирог. Тук олицетворение е фигурата на планинската дива коза, символ на Козирога, която успява успешно да се маскира под формата на друго създание като плува във водите на емоционалната сфера, когато е необходимо. Сатурн обича да пресмята своята защита и при него нищо не е такова, каквото изглежда.

Сатурн в Овен или в 1-ви дом

Тук Сатурн е в падение и дава нуждата човек да се бори, което е важно за неговото израстване. Съвпада му с Асцедента често говори за трудности при раждането. Сдържани сте и малко уверени в себе си. Вашия страх от неодобрение може да ви накара да приемете защитна окраска, което засилва чувството на изолираност. Упорити сте и притежавате чувство за ред и дисциплина. Това би ви помогнало за много успешни проекти. Живота налага повече усилия и трудности, а след 29-тата – 30-тата ви година (след Сатурновото възвръщане, когато транзитен Сатурн застава на рождената си позиция) ще се чувствате по-добре, освободени от силното сатурновата влияние. С тази позиция на Сатурн в 1-ви дом се препоръчва женитба след 30-тата година. Възможно е да бъдете привлечени от по-възрастен партньор. Връзките ви ще бъдат стабилни и продължителни. Асцедента и слънчевия знак показват нашия външен вид, но планетите в 1-ви дом дават силен акцент. Със Сатурн в 1-ви дом сте стройни, със сравнително нисък ръст, често с тъмни очи и унил вид.

Сатурн в Телец или в 2-ри дом

Подценяването в ранните години както и страха от бедност тук са едни от основните теми на Сатурн. За хората с тази позиция на Сатурн е важно да се подсигурят материално, или обратното, да се откажат от всякакви материални блага.

Сатурн в Близнаци или в 3-ти дом

Сатурн дава висок интелект и изследователски дух. Поради страха, присъщ на тази планета, е вероятно да сте склонни към изолация и чувство за ниска интелектуална стойност. Тази планета може да даде прекалена бъбривост или обратното, да блокира обмена на комуникация и да предизвиква страх от общуване. Близнаци управляват белите дробове и затова често Сатурн в този знак дава проблеми с белите дробове като астма, смятана за психосоматична болест (но това зависи и от аспектите на Сатурн към други планети или точки в в рождената карта). Възможно е в детството да сте имали трудности и проблеми с образованието или общуването. С тази позиция на Сатурн се стремите да усъвършенствате вашия ум, но поради консервативния дух на тази планета сте по-скоро склонни към научни модели на мислене, отколкото към иновативни.

Сатурн в Рак или в 4-ти дом

Чувствате силна връзка с вашите корени и дом. Често тази позиция на Сатурн говори за не твърде приятен или труден семеен живот в детството – разведени родители, физическа или символична загуба на родител. Сатурн кара човек да разбере природата на своето страдание и така да си създаде чувство за вътрешна сигурност, което да му помага. Бихте се чувствали добре с професии в сферата на човешките взаимоотношения.

Сатурн в Лъв или в 5-ти дом

Сатурн дава временна бариера на самореализацията тъй като тук получавате много малко признание от околните. Възможно е детството ви да е било самотно и да сте получавали малко внимание от родителите, което неминуемо се отразява в по-късните години от живота в липса на самочувствие. Склонни сте към прекален контрол над децата или над вашите любовни връзки. Сатурн в Лъв е в знак на падение и човек трябва да работи над своя Сатурн – да не изисква от другите твърде много и да се осмели да покаже любов и себеотдаване, да бъде по-самоуверен и най-вече да рискува повече.

Сатурн в Дева или в 6-ти дом

Сатурн в Дева или в 6-ти дом изисква грижа за здравето. Тази планета може да даде ограничения в работата, административни и организационни способности, както и лечителски умения, които да доведат до успешна реализация на по-късен етап от живота след много търпение и усилия. Тук сте перфекционисти и хронични работохолици.

Сатурн във Везни или в 7-ми дом

Сатурн екзалтира във Везни и дава повече решителност на иначе този така нерешителен и колеблив знак. Тук човек среща ограничения в брака или във взаимоотношенията с другите. Сатурн във Везни иска задължително официален договор чрез легален брак. Най-добре е да не се прибързва с ранен брак преди тридесетата година когато е вашето първо Сатурново възвръщане и Сатурн застава срещу собствената си рождена позиция. Възможно е партньора ви да е по-възрастен. Бизнес партньорствата също търпят трудности.

Сатурн в Скорпион или в 8-ми дом

Тук Сатурн дава трудни ситуации, свързани с материалното положение, които биха могли да дойдат най-вече от интимния или бизнес партньор. Възможни са трудности със себеизразяването на сексуално и емоционално ниво, което идва от прекомерната загриженост какво другите очакват от вас и от бариери, които сами си поставяте. Разбирайки това, можете да излезете от този застой посредством овладяване на подсъзнанието чрез разбиране на окултните науки, йога, медитация и емоционално осъзнаване.

Сатурн в Стрелец или в 9-ти дом

Тук страданието е причинено от загуба на вяра и липса на надежда, което води до трудно приемане на каквито и да е авторитети в живота. Сатурн в тази позиция няма голямо желание за пътешествия, но пък благоприятства учението.

Сатурн в Козирог или в 10-ти дом

10-ти дом принадлежи на Сатурн и като господар на Козирог тук можете да очаквате неговото проявление в най-чист вид. Той дава ограничения и трудности при постигане на целите, свързани с Медиум цели, но дава успешно проявление на личността в обществото на един по-късен етап благодарение на старанието и издръжливостта, идващи от Сатурн. Този дом се свързва с единия родител, който е имал по-силно влияние въху вас, и именно благодарение на този родител са се формирали обществените ви позиции и модели на поведение. Тук са съществени силното чувството на страх от поражение както и сконността от привличане на конфузни публични ситуации. Хора със Сатурн в 10-ти дом или в знака Козирог обикновено не работят под нечие ръководство, а по-скоро са ориентирани към самостоятелен бизнес. Със Сатурн в 10-ти дом имате нужда да бъдете оценени от обществото и изучавайки аспектите му с другите планети можете да определите своите активи и пасиви в този контекст – например неблагоприятените аспекти говорят за трудностите и вътрешната съпротива, както и критика към авторитетите, които не ни уважават.

Сатурн във Водолей или в 11-ти дом

Водолея е сложен знак, управляван от така различните планети Сатурн и Уран, като така съчетава индивидуалната воля с колективното съзнание, иновативното мислене с консервативното. Сатурн кара човек да се чувства аутсайдер, който трудно се доверява, да отхвърля групата, присъща на Водолея, или тя да го отхвърли. Тук предизвикателството е да бъдете различни, да се срещамт с различни от вас хора, да ходите на различни и далечни места.

Сатурн в Риби или в 12-ти дом

Това положение на Сатурн е трудно и свързано със страданието, характерно за 12-ти дом и знака Риби. Този дом е нематериален и пътя към трансфомацията, за разлика от дома на скорпиона и 8-ми дом, се извършва по скрит начин до даден период от време. Тук Сатурн поражда неясен страх от някой или нещо. Възможно е развиване на параноя. Рибите и 12-ти дом се свързват със съчувствието, но на Сатурн му е трудно тук. 12-ти дом е дома на тайните и загадките, които Сатурн винаги намира. В този нематериален дом Сатурн изгражда по-скоро духовни структури. Сатурн както и 12-ти дом и знака Риби са силно свързани с кармата. Тук планетата води до страх, недоверие, безсилие, изолация по пътя на научаване на безусловната любов и промяна на духовните основи.

Автор на публикацията: admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 15 = 22