Плутон

За разлика от останалите планети, Плутон има изключително елипсовидна орбита със стръмен наклон към еклиптиката. Това му позволява да ускорява своя път през определени знаци (от Лъв до Козирог) при доближаване и да забавя движението си при отдалечаване от Слънцето (от Водолей до Рак). Плутон се движи бързо през Скорпион и Стрелец и доста по-бавно през знаците Телец и Близнаци, както и през Овен.

Плутон традиционно управлява подземния свят и всичко, което е невидимо. Той ръководи масите, опустошението, атомната мощ и престъплението, фобиите, транформациите, изолацията, анонимността, бактериите и вирусите, водопроводните инсталации, полицейското насилие, диктатурата.

Плутон е безусловната любов, която е разрушителна. Той е феникса и представя процеса на смърт и прераждане.

Гърците са наричали Плутон Хадес. Заедно с брат си Посейдон (Нептун) били погълнати от раздразнителния и параноичен баща Кронос (Сатурн) веднага след раждането. По този начин те били лишени за известно време от ранната емоционална връзка с майката. След като Кронос бил принуден да повърне децата си, бил изтикан от владетелския трон и във владение на Хадес попаднало Подземния свят. На неговите братя Посейдон (Нептун) и Зевс (Юпитер) се паднали Океана и Небето. Хадес спокойно приел своето наследство и се оттеглил, превръщайки се в мощна и скрита сила, дистанциран, студен и безкомпромисен.  

В мита се разказва как заговорничейки, Хадес отвлича Персефона (Кора), а гнева на майка ѝ Деметра, богинята на земеделието и плодородието, е показан годишно със смяната на сезоните. Хермес (Меркурий) успял да убеди Хадес да пусне Персефона при майка ѝ. На раздяла Хадес ѝ предложил нар, който Персефона радостно приела и започнала да яде. Сред боговете било известно, че когато посещаваш Долната земя, никога не трябва да ядеш храната, която ти се предлага, освен, ако не си решил да превърнеш Хадес в свое постоянно убежище. Деметра и Зевс успели да се разберат с Хадес, Персефона да прекарва половината време от годината при него и половината при майка си, според броя зърна от нар, които е изяла. Докато Персефона прекарвала времето си в Подземното царство, майка ѝ Деметра лишавала земята от зеленина и плодородие –това е есента и зимата, а връщайки се при нея – дарявала земята с плодородие.

Плутон представлява мощните първични сили, идващи от дълбините на нашето персонално подсъзнание. Дълбоко под повърхността на земята съществува Подземния свят, нашето подсъзнание, а всичко над земята се превръща в символ на нашето съзнание.

Плутон не се подчинява на правилата, не вярва в лесни постижения и не се заема с прости неща по прости начини. Рождения Плутон символизира скритото бушуване в дълбините на човешката психика.

Позицията на Плутон в рождената карта можете да проверите в НАТАЛНА КАРТА.

РЕТРОГРАДЕН ПЛУТОН

Плутон е ретрограден, когато е в аспект със Слънцето.

Позицията на ретроградния Плутон в рождената карта показва къде е блокирана енергията на планетата у нас, в коя област от живота ни е е трудно да я изразяваме и къде ще се сблъскаме с възможности за растеж на нашето подсъзнание, лична сила и способност за трансформация.

При транзитния ретрограден Плутон силата му е насочена навътре и ни кара да кара да преоценим действията си, да се преборим с проблемите си и да срещнем проблемите, които ще доведат до промяна и трансформация. Какво можем да правим по време на транзитен ретрограден Плутон? Можем да почистим къщата си, да прочистим тялото си от токсини и затлачване, да се освободим от ненужното. 

ПЕРИОД НА РЕТРОГРАДНОСТ НА ПЛУТОН

26 април 2020 – стационарен в Козирог

27 април 2020 – 4 октомври 2020 – ретрограден в Козирог

5 октомври 2020 – стационарен в Козирог

28 април 2021 – стационарен в Козирог

29 април 2021 – 6 октомври 2021 – ретрограден в Козирог

7 октомври 2021 – стационарен в Козирог

30 април 2022 – стационарен в Козирог

1 май 2022 – 8 октомври 2022 – ретрограден в Козирог

9 октомври 2022 – стационарен в Козирог

2 май 2023 – стационарен във Водолей

3 май 2023 – 10 октомври 2023 – ретрограден във Водолей

11 октомври 2023 – стационарен във Водолей

ТРАНЗИТЕН ПЛУТОН

Транзитиращия Плутон се движи много бавно и обикаля около Слънцето за 248 години. Ние усещаме силно всичките му аспектите, но когато преживяваме отрицателен мажорен аспект на Плутон е нормално да чувстваме, че нещата стават по-сложи и трудни. Тези транзити сякаш се натрапват над нашите нормални поведенчески модели и ежедневие. Той носи сила и трансформация, която ни е необходима. През който и дом да транзитира, определени аспекти от живота ни са предназначени за пълно разкриване.

ПЛУТОН В ДОМОВЕТЕ

Плутон преминава през рождените домове за дълъг период от време и е изключително бавен, аспектирайки рождени планети и активирайки нашия вътрешен Аз. Мястото, където е Плутон в хороскопа показва, че в тази област от живота имаме нужда да се справим с проблемите си сами.

Източници: Наса страница, Бил Тиърни

Автор на публикацията: admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 16 = 17