Марс

Лиз Грийн цитира Клара Томпсън в книгата си:

Агресията не винаги е разрушителна. Тя извира от вътрешния стремеж да управляваме живота, който, изглежда, е свойствен за цялата жива материя. Само когато развитието на тази жизнена сила бъде възпрепятствано, елементите на гнева, яростта или омразата се свързват с нея.”

Марс е бил римският бог на войната и планета символизира нашата агресивна природа, показва начина, по който се утвърждаваме и действаме, за да получим нещата, които искаме.  

Марс е бил най-важния бог в Римския пантеон, защото е бил баща на Ромуел и Ремус, които са били отгледани от вълчицата Лупа (от латински Lupus означава вълк) и са основатели на Рим. Първоначално е бил Бог на Земеделието и Плодородието, а месец Март, когато идва пролетта, е кръстен на Марс. По-късно Марс става Бог на Войната за римляните. Те тръгвали в битка през пролетта и тук можем да видим символичната връзка между пролетта и войната.

Марс символизира мъжа, силата, червения цвят, огъня, желязото.

Червената планета свързваме с вълка, който е бил символ на Рим и едно от свещените животни на Марс, а символичните черти на вълка са Защита, Комуникация, Утвърждаване, Инстинкт. Вълкът е символ на победа в битка в древната римска култура.

Митичния символ на Марс показва грубата архиетипна сила като основен инстинкт за оцеляване. Ядрото на планетата Марс се състои от желязо и сяра и така в алхимията Марс се е свързвал със сярата и често е изобразяван като вълк. Вълка се появява в гръцките и римските митове във връзка със самотния боец Арес-Марс. Алхимичната сяра е символ на агресивния инстинкт, преди да бъде подложена на трансформация. Марс е слънчевия герой, който е примитивна форма на Слънцето. В астрологията Слънцето екзалтира в Овен, който се управлява от Марс. Слънцето се свързва със златото и царя. Алхимията ни дава описанията на процеса, посредством който вълкът става цар, превръщайки се в божество под формата на алхимично злато. В мита, гледайки през призмата на алхимията, вълка го слагат в запечатана колба и го варят, но той не умира, а се превръща в божество под формата на алхимичното злато. Виейки, вълка се трансформира в цар, защото колбата не може да се отвори. Той не може да излезе, но не потиска гнева си. Така, потискането на гнева, който се свързва с Марс, в детството е напълно естествен процес на ранното развитие и той може да се смекчи и овладее от родителите, но не бива да се потиска насилствено, за да може всеки човек да развие своето АЗ.

В гръцката митология Марс е Арес

В гръцката митология Марс е Арес, който няма баща. Той е създаден по безполов път, плод на яростното отмъщение на богинята Хера, ядосана за Зевс, че е сътворил богинята Атина от главата си. Така у Арес не е заложен бащиния принцип. Арес е воина, който се опиянява от битката. Омир го описва като голям побойник, 100 м висок, космат, груб, но непобедим в битка. Но митичния Арес е толкова неустоимо привлечен от Афродита (Венера), че тя успява да го облече като жена и да си играе с него.

В древната месопотамска астрология планетата Марс е била известна като подземното божество Нергал. Във „От вавилонските предмети:  Астрология и древна Месопотамия“  Майкъл Байгент пише, че Нергал е „господар на огъня на ада и на жегата на жестоките лета, които унищожават както хората, така и реколтата“. Нергал е богът на чумата, треската и мора, който проникна в подземния свят с Ерешкигал и става бог на гроба и съдия на мъртвите.

Марс се движи от запад на изток в нощното небе като приблизително на около всеки 2 години сменя посоката си за няколко месеца, обръщайки посоката на движение от изток към запад. Това ретроградно движение всъщност е илюзия, породена от начина, по който Земята и Марс обикалят около Слънцето, както и че орбитите, които двете планети следват не лежат в една равнина. 

В астрологията Марс е управител на знака Овен. Червената планета свързваме с войната и действието. Хора със силен акцент на Овен или Марс в рождената карта носят енергията на Марс, свързана с активност, импулсивност, сексуалност, склонност към рискови ситуации, сила, устременост, прибързаност и преследване на цели. Свързва се с движения и конфликти чрез нагорещена обстановка или изригване на огнена топлина.

Разположението на Марс можете да изчислите като съставите личен хороскоп в меню в НАТАЛНА КАРТА.

Енергията на Марс е Ян, той е активен, фокусиран и егоистичен. Кара ни да действаме на базата на своите желания и управлява нашия сексуален импулс. Марс е нощна планета, тоест ориентиран е към външната изява, като по този начин може да бъде изключително честен и измамен.

В медицинската астрология Марс се свързва с мускулите, с различни възпаления и дразнения, високата температура, операциите, инцидентите, външните репродуктивни органи, главата и лицето, червените кръвни телца, моторните нерви, пикочния мехур, надбъбречните жлези.

Професиите, които често свързваме с Марс са хирурзи, професии, свързани с металите, касапи, войници. 

РЕТРОГРАДЕН МАРС

Когато е ретрограден, Марс навлиза във фаза на изключителна топлина, а това усещаме особено силно, когато се намира в собствения си знак Овен. По време на ретроградна фаза Марс преминава от сутрешна звезда, видима с цялата си прелест преди зазоряване, във ярко червена звезда, която свети през цялата нощ, издигайки се на изток. Тогава Марс се приближава най-близо до нас в орбита и е изключително мощен и ярък в тази си фаза като улеснява наблюдението му с телескоп или невъоръжено око. Това приближаване се случва поради ретроградността на планетата, като тогава Марс е в опозицията към Слънцето, а Земята се намира между тях.

Но червената планета се приближава достатъчно близо за наблюдение само веднъж или два пъти на всеки 15 или 17 години. Така на 6 октомври 2020 Земята и Марс ще се намират най-близко една от друга за следващите 15 години – двете планети ще са на разстояние от 62 милиона километра. Предишното сближаване е било през 2003 година. На 8 декември 2022 година предстои следващото сближаване на Марс и Земята.

По време на ретрограден Марс се чувстваме сдържани и блокирани, чувствайки се неспособни да се състезаваме и преследваме цели (най-вече, ако сме родени с директен Марс, а това можете да проверите в НАТАЛНА КАРТА). Този период подклажда вътрешен огън и инициира процес на пренастройване с най-дълбокото ни усещане за желание и цел, който трябва да хванем и използваме, за да бъдем по-успешни.

Ключови думи:  Марс, Арес, планета, сутрешна, звезда, червена, топлина, температура, енергия, импулс, гняв, ретроградна, огън, Овен, война, бог, Арес, метали, злато, желязо, сяра, вълк, вълчица, Земята, цел, митология, астрология, алхимия, Рим, Ромуел, Ремус, Афродита, Хера, Нергал, Атина, гръцка, римска, телескоп, ян, натална, карта, рождена

Източници: НАСА страница, митология, Майкъл Байгент, Лиз Грийн

Марс в домовете

Марс в 1 дом

Вие сте самоуверени и ентусиазирани, склонни да се втурвате лесно в нови предизвикателства. Директни сте в действията си. Обичате да спортувате и сте родени лидери. Независимост е ключова дума за вас. Марс в 1-ви дом може да даде добре оформена визия и руменина на лицето, чуплива или къдрава коса, а при жените червени нюанси на косата. При някои е възможно белег на главата. С тази позиция на Марс сте склонни на настински с висока температура, но разболеете ли се – бързо се възстановявате.

Марс във 2  дом

Вие сте упорити.  За вас е важно да се подсигурите материално и в този смисъл бихте предпочели да имате свой собствен бизнес. В зависимост от аспектите си към другите планети в рождената карта Марс може да даде силно чувство на етика и морал. Така с положителни аспекти бихте имали високи ценностни качества и действията ви биха били диктувани по един по-изобретателен начин, а някои негативни аспекти биха дали чувство на егоизъм и преследването на целта да е на всяка цена.  

Марс в 3 дом

Любознателни сте и способни да вършите мулти-таскинг задачи. Обичате на учите и различни обучения и курсове биха ви се отразили добре. Възможно е по-трудна комуникация с братя или сестри, други роднини или съседи.  

Марс в 4 дом

За вас е важно да създадете дом и семейство. Бихте се чувствали най-добре, работейки от вкъщи. Бъдете внимателно за пожар вкъщи.

Марс в 5 дом

Обичате да се развлеченията и  хазарта и бихте се впуснали в рискови ситуации. Преследвате целите си устремено и с много енергия и страст. Обичате децата.

Марс в 6 дом

За вас е важно да харесвате работата си. Полагате грижи за здравословното си състояние – със спорт, здравословно хранене или по друг начин.

Марс в 7 дом

Вие влагате много енергия и ентусиазъм във взаимоотношенията си с околните и най-вече с партньора. Марс може да даде напрежение и конфликти в повечето връзки. Имате нужда от силен партньор до себе си.

Марс в 8 дом

Обичате на притежавате и упражнявате контрол директно или индиректно. Осми дом се свързва с притежанията на другите и с Марс тук бихте искали да имате контрол над ресурсите и останалите да зависят от вас, а не обратното.

Марс в 9 дом

Имате свободолюбив дух. Обичате да пътувате и бихте дали много страст в академично обучение.

Марс в 10 дом

Вие сте активни и упорити в сферата на кариерата и обществения имидж, но на Марс в 10 дом му е трудно да приема заповеди от други, затова бихте се чувствали най-добре на ръководна позиция или на такава, който ви дава право да упражнявате контрол.   

Марс в 11 дом

Вие влагате много енергия и ентусиазъм във вашите приятелства и социален кръг.

Марс в 12 дом

Вие сте адаптивни и чувствителни. С Марс в 12 дом има много интрига и мистерия в начина, по който действате.   

Марс в знаците

Марс в Овен

Марс управлява Овен и тук планетата дава много сила и увереност. Вие сте ентусиазирани и склонни да се втурвате в нови начинания за постигане на следващата цел. Директни сте в действията си и когато общувате с околните. Обичате да спортувате и сте родени лидери.

Марс в Телец

Марс е слаб в неподвижния знак Телец и дава повече устойчивост и издръжливост. Практични сте. Вашите действия не са прибързани и необмислени.  Телеца се свързва с притежанията и Марс в Телец ще даде желание да се подсигурите материално.Романтична вечеря на свещи или хубава СПА процедура в края на деня би ви се отразило страхотно.

Марс в Близнаци

Тук Марс се свързва с качествата на двойствения знак Близнаци и вашите действия са свързани с много бързина, комуникация и анализ. Любознателни сте и способни да вършите мулти-таскинг задачи.

Марс в Рак

Марс е слаб с Рак, защото е в падение. Вие имате нужда от стабилност и сигурност. Знака Рак придава чувствителност, интуиция и манипулативност и с Марс в този знак сте склонни към „задушаваща” любов. Имате нужда от партньор, който истински да ви обича. За вас е важно да създадете семейство и дом. Не действате прибързано и необмислено като се стремите да избягвате конфликтни ситуации. Бихте се чувствали най-добре, работейки от вкъщи.

Марс в Лъв

Марс във фиксирания знак Лъв дава самоувереност и гордост. Преследвате целите си устремено и с много енергия и страст. Знака Лъв управлява сърцето и във вашите действия се усеща страст, драматизъм и романтика. Обичате да се забавлявате.

Марс в Дева

Имате аналитичен и логичен ум, но с Марс в изискващите Дева имате големи очаквания към околните. За вас важно здравословното състояние и полагате доста грижи за това – със спорт, здравословно хранене или по друг начин.

Марс във Везни

Марс е слаб във Везни, защото тук е в заточение. Червената планета се свързва с активността и войната, а Везните с хармонията, което е интересен парадокс на „мирния войн”. Везните придават колебливост на Марс и това прави понякога трудно вземането на решения. Имате нужда от силен партньор до себе си.

Марс в Скорпион

Марс е управител на Скорпион и е силен в този знак. Водния Скорпион придава манипулативност и напрежение в действията. Имате силна воля и сексуалност. Обичате да притежавате и контролирате. Рискувате, но не се впускате в необмислени действия. Трудно се отказвате от набелязана цел.

Марс в Стрелец

Вие действате и преследвате целите си с много ентусиазъм и философска нагласа. Обичате да пътувате и спортувате. Имате свободолюбив дух и трудно бихте се обвързали с брак.

Марс в Козирог

Марс е силен и се чувства добре в Козирог, защото екзалтира тук. Вие преследвате целите си с много упоритост  и вродена дисциплина, но внимавайте, защото сте склонни към работохолизъм.

Марс във Водолей

Водолей дава на Марс свободолюбив и революционен дух, независимост и силен интелект. Вие се нуждаете от стена, която да бъде блъсната, от система, на която да се съпротивлявате и тогава вашите действия ще бъдат изпълнени със смисъл. Нуждаете се от „широко скроен” партньор, който не би ревнувал от многото ви приятели.

Марс в Риби

Вие сте адаптивни и интуитивни. Не сте импулсивни, а по-скоро действия ви са обмислени и дори прикрити. Чувствителни сте и състрадателни към околните като това понякога може да ви натовари. Много добре би ви се отразило релакс със солни бани, рейки или медитация, разговори с приятели или дори със психотерапевт.  В любовта се романтични и когато намерите своя партньор, обичате силно.

Автор на публикацията: admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 2 =