Луната

МИТОЛОГИЯ ЗА ЛУНАТА. АСТРОЛОГИЯ НА ЛУНАТА

ЛУНАТА е естествен спътник на Земята, на 284 403 км приблизително разстояние от нея и втория по яркост небесен обект след Слънцето. Луната се завърта около Земята за 27 дни, но тъй като Земята обикаля около Слънцето, между едно пълнолуние и следващото минават 28 дни. През всеки един зодиакален знак Луната преминава за повече от 2 дни.

МИТОЛОГИЯ ЗА ЛУНАТА

Гея и Деметра

Митологично Луната се свързва с Гея и Деметра. Гея е богинята на Земята и заедно с нея богът на небето Уран създава видимия космос, а Деметра е по-късна версия на Гея. И двете фигури на богинята Земя са описани в митовете като богини на зачатието и раждането. 

Артемида

Малоазийската богиня на Луната, приета от гърците, е Артемида. Тя е извънредно двойствена, покровителка на брака и лова, наричана Господарка на животните. В Централна Мала Азия в района на Чаталхююк е открита 7000-годишна теракотена статуетка, изобразяваща извънредно дебела жена, която ражда, заобиколена от лъвове от двете си страни.

Кибела

Друго име на Луната от древността е Кибела, Майката на всичко живо, изобразявана на колесница, теглена от лъвове. В музея в Ефес в югозападна Турция се намира извънредно красива мраморна статуя на Кибела. Около врата и е изобразен зодиакът. Тя е богиня на плодородието, но е и образ на тъмната страна на Луната като е асоциирана с младия син-любовник Атис, който сам се кастрира, за да и остане верен.

Фортуна, Хеката, Цирцея, Хера, Селена, Мани, Диана, Нана

В средновековието Луната е била свързвана с богинята Фортуна.

Хеката е тъмната лунна богиня, покровителка на магьосничеството и заклинанията.

В „Одисея“ Омир я описва като Цирцея. 

Гръцката Хера е покровителка на семейния живот.

Древногръцката богиня на Луната е Селена, а римската Луна. Норвежците са наричали Луната Мани. Друго древногръцко име е Диана, богиня на лова и Луната, на която в миналото са се молили за плодородие. Изида е египетската богиня, тя е и символ на прераждането. Нана е шумерски бог на  Луната. 

Астрономическия календар съществува от хиляди години като хората са измервали времето по броя на Луните. Египтяните още от древни времена са отдавали огромно значение на небето и звездите и така са отмервали времето. Тъй като за тях е било от огромно значение река Нил да бъде пълноводна, благодарение на техните познания са успявали да предвидят времето за жътва.

Японците вярват, че Луната е богиня, която притежава сила да предсказва бъдещето

ВЛИЯНИЕ НА ЛУНАТА

Хората са наблюдавали влиянието на Луната върху жената, свързано с женския менструален цикъл, влиянието й върху приливите, отливите и валежите. Вярвали са, че пълната Луна има много силно влияние върху поведението на човека. Пълнолунието се свързва със странно и неконтролирано поведение и такива хора биват наричани лунатици. От много години доктори и психолози считат, че има силна връзка между маниакалността и Луната. 

Др. Хари Раунд от университета в Уинчита в САЩ е установил, че сърдечния ритъм на човек след тренировка е много по-ускорен при пълнолуние и в по-малка степен при новолуние, отколкото през останалото време от месеца.

Луната има силно влияние не само върху хората, но и върху растенията и животните.

Др. Франк Браун, който е експерт относно изучаването на поведението на животните, е доказал, че хамстерите се въртят в колелата си много по-агресивно по време на пълнолуние.

В продължение на векове фермерите по цял свят са знаели, че трябва да засяват реколтата си според циклите на Луната. Новолунието е време, когато се подпомагат всички форми на растеж.

Новата Луна е плодотворна за надеждни нови начинания.

ЛУННИТЕ ФАЗИ

За Актуален Лунен Календар кликнете ТУК

Интересно е съвпадението, че диска на Луната и този на Слънцето са с почти същия размер в небето над нас, което съвпадение е възможно поради факта, че огромната разлика между действителната маса на двете небесни тела е почти точно компенсирана от различната им отдалеченост от Земята.

Фазите на Луната се отнасят до състоянието на връзката между Слънцето и Луната. Цикълът започва при новолуние като приблизително ден след това на западното небе се появява тънкия полумесец. При първа четвърт Луната става полукръгла и по време на слънчевия залез се издига в зенит. Разстоянието между двете светила продължава да се увеличава и Луната става все по-кръгла и ярка докато лунния изгрев на изток не съвпадне със слънчевия залез на запад. Тук Луната е максимално отдалечена от Слънцето, но с лице към него и изглеждайки толкова голяма колкото Слънцето. След пълнолуние яркостта на Луната постепенно намалява и във фазата последна четвърт тя е видима на зенита по време на изгрева на Слънцето. По време на този период сърповидната форма на Луната е обърната на обратно (на изток) като точката, достигната при образуването на тази форма при намаляваща яркост е наричана от астролозите „балсамична Луна“. Около 3 дни преди края на цикъла Луната се издига и през следващите дни вече не се вижда – при следващото новолуние.  

Новолунието започва, когато разстоянието между двете светила се равнява на 0°, тоест когато имаме съвпад на Луната и Слънцето.

При сърповидните форми на Луната се образува аспект от полусекстил – 30°-ва връзка между Луната и Слънцето.

Моментът на максимална дистанция между тях (180°) е опозиция. Това е времето на пълнолуние. Пълната Луна е много красива, магическа и хипнотична.

Разстоянието от 45° се нарича полуквадрат.

ЛУННИТЕ ЗАТЪМНЕНИЯ

Лунните затъмнения стават само по време на пълнолуние, когато Земята се намира между Слънцето и Луната и само когато пълнолунието попада близо до Лунните възли. Попадайки в сянката, хвърляна от Земята в пространството, Луната се затъмнява, и поради това, че Земята е по-голяма от Луната, Луната влиза в гъстата сянка на Земята за два-три часа.

Затъмненията не e задължително да са отрицателни. В рождената карта те отразяват интензивно фокусиране на енергия.

ДА СИ НАМИСЛИМ ЖЕЛАНИЕ?

Според Жан Спилър, желанията, които си намисляме по време на Новолуние, се сбъдват в някаква степен:

Напишете вашия списък със желания до осем часа от точния момент на Новолунието, когато това ви е възможно.’

Желанията трябва да бъдат написани на ръка и на хартия, и да бъдат ясно формулирани като използвате своята интуиция. Можете да направите максимум до десет желания, но най-добре е да са по-малко. Всички желания, които се повтарят през един продължителен период от време ще се сбъднат – освен ако желанието не е в пряк конфликт с вашата съдба. Можете да правите пожелания, които засягат единствено самите вас, но пък можете да направите пожелания за промяна в собственото си поведение, за да повлияете по положителен начин на човека, за когото сте загрижени. 

АСТРОЛОГИЯ НА ЛУНАТА

Луната е смятана за персонификация на женския принцип – съпруга на Слънцето, майка, понякога баба. Във всяка една рождена карта я свързваме с бременността, майчинството, грижата и храненето, подсъзнанието, сферите на емоции и желанията.

Луната управлява знака Рак и там е на трон. В срещуположния на Рак знак – Козирог тя се намира в заточение. Силна е и в Телец, където е в екзалтация. Екзалтацията е второто по важност достойнство след позицията й на трон. В Скорпион, срещуположния на Телец знак, Луната е в падение и там е слаба.

Астрологично Луната ни говори много за най-ранните седмици и месеци от детството чрез връзката ни с майката. Положението й в рождената карта ни казва много за начина, по който реагираме емоционално. Знака, в който се намира Луната показва нашите потребности, но може да покаже, че тези потребностите важат и за нашата майка. Аспектите към Луната указват нещо важно за майката и за нашето ранно детство, те описват домашния ни живот и оказват влияние в емоционалната сфера. Често мъжът се свързва в брак с жена, която има подобна лунна конфигурация, защото много мъже изживяват майчинските проблеми чрез партньорките и дъщерите си. Нашия лунен знак показва от какво имаме нужда и какво ни дава сигурност, как виждаме майка си и какви ще бъдем като родители. Показва също природата на нашите чувства, как реагираме на околната среда. Домът, в който се намира Луната в наталната карта показва в коя област от живота сме чувствителни, къде сме склонни да действаме регресивно и къде преживяваме възходи, спадове и промени в поведението си.

Природата на Луната е нощна, ин, възприемчива и задържаща.

Луната управлява първите 7 години от живота на човека докато не направи квадрат с мястото си при раждане. В рождената карта на мъж Луната показва брачния партньор (в карта на цена Слънцето показва брачния партньор).

ЛУНАТА В ЗНАЦИТЕ

(в зависимост от аспектите на светилото е възможно показателите в хороскопа да са положителни или отрицателни)

Разположението на Луната можете да изчислите като съставите личен рожден хороскоп в меню НАТАЛНА КАРТА

Луна в Овен

Вие сте нетърпеливи и много активни. Търсите промени. Искате да изразите емоциите си веднага. Лесно се сърдите и бързо ви минава. Детството си бихте могли да свържете със силна майка.

Луна в Телец

Тази позиция на Луната е благоприятна, защото тук в Телец тя е в екзалтация и е много силна. Вие сте романтични. Обичате да ви е спокойно и физически удобно и затова успявате да бъдете добри организатори. Не ви харесват внезапните промени, но ако има такива ще успеете много добре да се справите с тях. Обичате хубавата храна, а дома ви трябва да е красиво обзаведен и уютен. Успявате да бъдете успешни в управлението на своите финанси. Най-вероятно детството ви е било хармонично.

Луна в Близнаци

Луна в Близнаци дава силен ум и голямо въображение. Имате силна необходимост от стимуланти за вашия мозък. Обичате да четете и пътувате. Интересувате се силно от живота и какво мислят другите. Изразявате лесно емоциите си. Планирането и организирането не е вашата най-силна страна. Ставате нервни и напрегнати, ако дълго време седите на едно място. Възможно е преместване на дома в детството.

Луна в Рак

С Луната в Рак сте фокусирани върху своите основни емоционални нужди и не можете да скриете емоциите си. Имате силна връзка с майка си и дома. Чувствате потребност да помагате и да се грижите за другите. Организирани сте и успявате да устроите един комфортен домашен живот.

Луна в Лъв

Луната в Лъв ви дава амбиция, независимост, способност да бъдете щедри и потребност да се чувствате специални. Кара ви да влияете на околната среда. Обичате лукса и красивите неща. Влагате много творческа енергия в това, което правите. Имате склонност към мързелуване както и драматизиране на нещата.

Луна в Дева

Вие често следвате рутина в живота си и ако нещи се промени, се стресирате. Чувствате се добре, ако всичко е подредено, организирано и логично.Имате силен ум. Обичате на анализирате обкръжаващата ви среда. Имате склонност към перфектционизъм и самокритика. Свързвате детството си с ред и дисциплина. Биха ви подхождали професии свързани с грижа за околните, или в сферата на счетоводството.

Луна във Везни

Вероятно бихте искали да бъдете в хармония с обкръжението както и да бъдете популярни. Вие сте забавни и харизматични. Обичате да бъдете заобиколени от красиви неща. Тази позиция Луната благоприятства брака, но в зависимост от аспектите и. Често се двоумите при вземане на решение. Обичате добрия спор.

Луна в Скорпион

Луната в Скорпион е в знак на падение и е слаба. Затова с Луна в Скорпион трудно изразявате и преживявате чувствата и емоциите си, с голяма дълбочина и наситеност. Такава Луна може да ни зареди със силна воля, наблюдателност, но също дълбока емоционалност и склонност към драматизиране и крайности.

Луна в Стрелец

С Луна в Стрелец или в девети дом сте общителни и ентусиазирани, но може да даде и високомерие и липса на такт. Харесва ви да пътешествате и търсите сигурност посредством висшето образование. Възможни са чести пътувания в детството или изучаване на езици, което се свързва със Стрелеца.

Луна в Козирог

Това е най-слабата позиция на Луната, в знака на своето заточение, която дава и най-големите предизвикателства. Имате нужда да бъдете уважавани и ценени, за да се чувствате сигурни. Обичате да сте продуктивни и трудно се отпускате и изразявате емоциите си. За вас имиджа и статуса в обществото е много важен. Вие сте упорити, сериозни и амбициозни, следвате точно целта си. Фокуса е предимно в кариерата за сметка на дома.

Луна във Водолей

Вие имате силен интелект и се нуждаете от стимулиране на вашия ум. Имате чувство за хумор. Вие сте независими и обичате да мислите и действате различно. При силен Уран в картата ще бъдете иноватори и ще ви интересуват въпроси, свързани с окултните науки. Имате силна интуиция. Обичате промените. Вероятно е детството ви да е било доста интересно и вълнуващо.

Луна в Риби

Луна в Риби или в 12 дом ви дава свръхчувствителност и състрадателност. Харесва ви да се смесите или слеете с обкръжението. Ще бъдете възприемчиви, чувствителни и лесно раними. Тази позиция говори за емоционално детство.

ЛУНАТА В ДОМОВЕТЕ

Луна в 1 дом

Вие сте много чувствителни и понякога доста навъсени. Понякога мислите прекалено много върху това какво мислят другите за вас. Имате независим ум. Търсите промени. Имате силна връзка с майка си.

Луна в 2 дом

Вие обичате да ви е комфортно и спокойно като не харесвате внезапните промени. Възможни са променливи финанси в зависимост от аспектите, които получава Луната. Имате способност да печелите от обществена дейност. Най-вероятно детството ви е било хармонично.

Луна в 3 дом

Вие сте интуитивни и чувствителни. Имате силна нужда да се изразявате и комуникирате и това би ви помогнало да бъдете много добър медиатор. Любознателни сте. Обичате разнообразието и имате влечение към книги, учене, наука и пътуване. Изразявате лесно емоциите си. Възможно е в детството да сте имали проблеми с обучението както и преместване на дома.

Луна в 4 дом

Имате силна връзка с майка си и семейството е много важно за вас. Чувствате потребност да помагате и да се грижите за другите. Вероятно е да харесвате, и дори да притежавате доста предмети с антикварна стойност. Най-добре би ви подхождала работа от вкъщи. 

Луна в 5 дом

Вие сте амбициозни и смели, склонни към риск и хазарт. Красивите неща ви радват. Имате творческа дух. Обичате и можете да се забавлявате. Тази позиция на Луната може да даде повече от едно дете, с които ще имате силна връзка. Имате силна нужда да бъдете обичани, която понякога идва в повече и е хубаво да я контролирате.

Луна в 6 дом

6-ти дом е дом на ежедневието, служенето, защитата, споровете, конфликтите, здравето и трудностите. С тази позиция на Луната вие сте логични и обичате на анализирате обкръжаващата ви среда. Чувствате се добре, ако всичко е подредено, организирано и логично. Лесно може да си развалите настроението при резки промени в ежедневието. Когато помагате на околните, вие се чувствате добре и получавате емоционален заряд. Луната в 6-ти дом ви дава голяма чувствителност и в зависимост от аспектите й е възможно да бъдете силно раними или да даде склонност към работохолизъм, което да се отрази на вашето здраве, или пък да успеете да се владеете и да бъдете емоционално стабилни.      

Луна във 7 дом

Вие сте обективни и имате много приятели. Във връзка с кариерата, вие имате силна нужда от партньорства. Доверявате се на околните и предпочитате работа в екип. Тази позиция Луната благоприятства брака, но в зависимост от аспектите и.

Луна в 8 дом

Притежанията са важни за вас от чувство на сигурност. Възможно е да придобиете състояние чрез завещание или наследство. Биха ви подхождали добре професии, свързани с психология, окултни науки, детективски професии и такива, свързани с проучвания.

Луна в 9 дом

Харесва ви да пътешествате, особено по вода. Обичате да мечтаете. Биха ви подхождали добре професии като философ, преподавател, юрист, съдия, свещеник, като и работа в чужбина или свързани с чужденци.

Луна в 10 дом

За вас е важно какво хората мислят за вас. Амбициозни сте и имате желание за по-висока позиция в кариерата. Успявате да влияете на околните. Биха ви подхождали професии, свързани с промени, обществени дейности, с жени, авторитетни личности. Възможно е да се променили професионалното си поприще няколко пъти в живота си.

Луна в 11 дом

Хората ви харесват, имате много приятели и това ви дава чувства на емоционална сигурност. Лесно се работи с вас. Обичате да участвате в социални и благотворителни дейности.

Луна в 12 дом

Луна в 12 дом дава по някакъв начин ограничения в живота ви. Увличате се по окултни науки. Възможно ли е да има някаква неприятна ситуация около вас, и тази тайна да пазите далеч от всичко?Професии, които биха ви подхождали са професии далеч от сцена с незначителен контакт с хора.

АРОМАТЕРАПИЯ СПОРЕД ЛУНАТА

Растенията, които цъфтят и изпускат благоуханието си през нощта се свързват предимно с Луната. Лайката също се свързва с Луната – тя има охлаждащо, успокояващо и противовъзпалително въздействие, което свързваме с енергията на Луната.

Етеричните масла имат силно въздействие на физическо, емоционално и духовно ниво. Качествата им са антисептични, антибактериални и антивирусни.

В зависимост от знака, в който се намира Луната или малко преди тя да навлезе в този знак, можем да изберем подходяща билка или етерично масло.

Транзитите на една планета изобразяват реалното й положение за даден момент от време.

ТРАНЗИТНА ЛУНА В ОВЕН

Марс управлява знака Овен и се асоциира с активност, енергия, воля, агресия, войнственост. Марс управлява главата, мозъчните полукълба, горната челюст, черепа, очите и лицето. Овенът е горещ, сух и възпалителен и със силен Овен, в зависимост от положението на Марс и аспектите му, дава склонност към настинки, висока температура, кръвотечения от носа.

Растения и масла, свързани с Марс и Овен, когато се нуждаем от енергия и възстановяване на силите – черен пипер, джинджифил, кориандър, чесън, лук, хрян, репички, пелин, бор.

ТРАНЗИТНА ЛУНА В ТЕЛЕЦ

Венера управлява земния Телец. Свързваме я с любовта и връзките, с нещата които ценим и харесваме. Този знак управлява врата, гърлото, гласните струни, ушите, небцето, ларинкса, сливиците, долната челюст, щитовидната жлеза, тила, шийните прешлени, малкия мозък, фаринкса.

Растения и масла, които свързваме с Венера и Телеца – роза, сандалово дърво, иланг-иланг, маргаритка, киселец, бял равнец.

ТРАНЗИТНА ЛУНА В БЛИЗНАЦИ

Меркурий управлява въздушните Близнаци и се асоциира с нервната система, бели дробове, длани, ръце, горни ребра, трахея, бронхи, капиляри, дишането и насищането на кръвта с кислород.

Растения и масла, които стимулират ума и биха повлияли положително на болести, свързани със знака Близнаци – босилек, мента, копър, магданоз, лавандула, копър.

ТРАНЗИТНА ЛУНА В РАК

Луната управлява знака Рак и от там стомаха, перисталтиката, панкреаса, гърдите, диафрагмата, свързваме я и с емоциите.

Растения и масла, свързани с Луната и знака Рак – лайка, кориандър, кардамон, мента, градински чай.

ТРАНЗИТНА ЛУНА В ЛЪВ

Слънцето управлява Лъва. Органите, свързани с Лъв са сърце, аорта, гръбна област на гръбначния стълб и гръбначен мозък.

Растения и масла – жасмин, бергамот, портокал, грейпфрут, мандарина, канела, жълт кантарион, тамян.

ТРАНЗИТНА ЛУНА В ДЕВА

Меркурий управлява знака Дева и се асоциира с корема, перисталтиката на червата, храносмилателната система, далака, дванадесетопръстника и сипматиковата нервна система. 

Растения и масла – босилек, мента, копър, магданоз, лавандула, копър.

ТРАНЗИТНА ЛУНА В ВЕЗНИ

Венера управлява и въздушните Везни. Свързваме я с любовта и връзките, с нещата които ценим и харесваме. Този знак управлява бъбреците, кожата, уретерите и съдодвигателната система.

Растения и масла, които свързваме с Везни и Венера – роза, сандалово дърво, иланг-иланг, маргаритка, киселец, бял равнец.

ТРАНЗИТНА ЛУНА В СКОРПИОН

Плутон и Марс управляват водния знак Скорпион. Плутон се свързва с отделителната и половата система, с дебелото черво и (при мъжете) с простата.

Растения и билки свързани с Плутон и Марс – етерично масло от пачули, розмарин, черен пипер, джинджифил, кориандър, чесън, лук, хрян, репички, пелин, бор.

ТРАНЗИТНА ЛУНА В СТРЕЛЕЦ

Юпитер управлява огнения знак Стрелец и се свързва с ханша, бедрата, опашния прешлен, седалищния нерв.

Етерични масла и растения, които свързваме с Юпитер и Стрелец – риган, индийско орехче.

ТРАНЗИТНА ЛУНА В КОЗИРОГ

Сатурн управлява Козирог и се свързва с кожа, колене, стави, зъби, нокти, коса.

Растения, асоциирани със Сатурн – етерично масло от бреза, кедър, чаено дърво, евкалипт.

ТРАНЗИТНА ЛУНА В ВОДОЛЕЙ

Уран управлява Водолей и се свързва с глезените, прасците и кръвообращението в долната част на краката. 

Растения и масла – нероли, лавандула, бор, кипарис.

ТРАНЗИТНА ЛУНА В РИБИ

Нептун управлява знака Риби и от там ходилата, пръстите на краката, фибрина в кръвта, лимфната система и задържането на течности в организма.

Растения и масла – водорасли, мелиса (като антидепресант), бергамот и жасмин (успокояващ ефект).

Автор на публикацията: admin

Administrator

Вашият коментар