Нептун

,
Poseidon

Нептун е открита през 1846 год от немския астроном Йохан Хале. Това се случва около времето, когато за първи път започва използването на хипнозата. Известни са 14 луни на Нептун като Тритон и Нереид са най-големите. 

В митологията гръцката митологията Посейдон (Нептун) заедно с брат си Хадес (Плутон) бил погълнат от раздразнителния си и параноичен баща Кронос (Сатурн) веднага след раждането. По този начин двамата били лишени за известно време от ранната емоционална връзка с майка си. След като Кронос бил принуден да повърне децата си, бил изтикан от владетелския трон. Така във владение на Посейдон се паднало океана и всички водни пътища на Земята. Вследствие на преживяния стрес, мечтателния Посейдон имал сприхав характер и лесно се гневял.

От древни времена водата се е считала за източник на живот и плодовитост. Шумерската богиня Намму, което име се свързва именно с водата, е описвана като “майката, която е дала живот на Небесата и Земята”. Келтската богиня на водата е Дану. Имената на много реки се свързват с нея като Днепър, Днестър, Дунав и други. Келтите са боготворели до такава степен водата, че са пускали най-ценните си неща в реки, езера и потоци като жертвоприношение. 

На Нептун му отнема приблизително 165 години, за да обиколи зодиака като прекарва близо 14 години във всеки знак. Планетата е управител на знака Риби, третия знак от водния тригон, който управлява океана и моретата. Екзалтира в знака Скорпион. Според Макс Хендел Нептун е силен и в знака Рак, където екзалтира. Съответно е слаб в знака Дева и Козирог. Според някои автори Нептун е по-високата октава на Венера. Според Макс Хендел той е по-високата октава на Меркурий, тъй като и двете планети управляват нервната система. Нептун е нощна планета, женска, влажна, топла, плодородна, непостоянна, магнетична и с отрицателна енергия. Цветовете, които се свързват с Нептун са морско синьо, опушено сиво, опушено синьо, лавандулово. От минералите управлява калий. Има силно влияние върху нервната система, емоциите, ума, психичните сили на човека. 

Никоя друга планета няма такъв досег до божественото както Нептун. Нептун е символ на висшата Любов. Свързва се с блясъка, мистицизма, духовността, мечтите, емоциите, въображението, съмненията, плахостта, страха. Действието му е мистериозно, примамливо, съблазнително, хиперактивно, странно, понякога коварно. В зависимост от аспектите и положението си в рождената карта, Нептун може да действа романтично, интуитивно или вдъхновяващо. Успява да ни въвлече в меланхоличния романтизъм или невъзможния идеализъм на романтичните взаимоотношения. Свързва се и с наркотиците, измамата и объркването. Сблъсква ни с модата и завладяващите новите тенденциите. Силния акцент на Нептун показва архетипната изкупителна жертва.

Нептун символизира копнежа за връщане към източника на живот, което е вечния воден свят. Той разтваря всички граници и структури.

Влиянието на Нептун по време на транзитите му е неуловимо и хипнотично. Възможно е усещане за отчаяние, чувство на безпокойство, неясности, заблуди, бягство, както и фантазия, засилена интуиция, въображение или творчески дух. 

Талантите, на които учи Нептун са в танците, музиката, фотографията, поезията, киното, както и духовното търсене. Нептуновите хора се занимават с дейности в областта на химията, морската индустрия, петролната индустрия, фармацията, изкуството, с дизайн на обувки или работа в уединение. Нептун ни учи да развиваме ценности чрез саможертва и състрадание. 

Нептун в знаците 

Значението на Нептун в знаците в индивидуалната рождена карта е сравнително маловажно. Планетата престоява в един знак около 14 години, което не помага да се извлече необходимото индивидуално значение. Позицията на Нептун в даден знак се свързва с духа на дадената епоха. 

Нептун в домовете

Нептун в рождената карта засилва духовния подтик или творческия потенциал на всеки един от нас. Дома от картата, в който се намира, показва тази част от живота, която носи нашите несъзнателни проекции на първоизточника на живот. Той показва в коя сфера на живота сме чувствителни и можем да проявим състрадание  и усещане за универсалното.

Позицията на Нептун във вашата натална карта може да изчислите ТУК

Нептун в 1 дом

Често Нептун в 1 дом дава светли очи. Вие сте чувствителни, имате и мечтателен вид и силна интуиция. Нептун е планетата на илюзиите и заблудите и понякога сте склонни да си слагате “розовите очила”. Възможно е да работите или да имате интерес към нептунова професия, свързана с фотография, кино, морска дейност, фармация, козметика, религия или с благотворителност. 

Нептун в 2 дом

Нептун във 2 дом изисква внимание по отношение на финансите и управлението на парите. Понякога инвестиции, свързани с изкуството биха могли да бъдат успешни. В зависимост от аспектите на рождения Нептун, са възможни са приходи или разходи от дейности като фармация, морски дейности, кино, окултни науки или благотворителни дейности. Вие изразявате емоциите и любовта си по красив и емоционален начин. 

Нептун в 3 дом

Вие имате богато въображение. Често хората с това разположение на Нептун имат фин и мелодичен глас. Възможна е разсеяност в училище по време на ранното образование.

Нептун в 4 дом

Вие обичате да сте обгрижвани. Имате идеалистично отношение към родителите си. Мечтаете за идеален дом. Възможно е в в рода ви да е имало хора, занимаващи се с духовното. 

Нептун в 5 дом

Романтични сте и проявявате щедрост към околните. Влюбвате се лесно и сте склонни да идеализирате любовта. Имате голям творчески потенциал. Изпълнени сте с мечти за успех и признателност от обществото. Бъдете внимателни със спекулациите и бизнес начинанията поради опасност от измами и неясни неща.

Нептун в 6 дом

Нептун в 6 дом от рождената карта изисква да бъдете спокойни и да търсите хармонична обстановка в работата и ежедневието. Не обичате да следвате рутината на работното място. Бъдете внимателни с всякакви лекове, които приемате. Възможно е някои от вас да страдат от алергии към определени храни. Често със рожден Нептун в 6 дом неконвенционалното лечение успоредно с конвенционалното е добро решение . 

Нептун в 7 дом

Мечтаете за баланс и хармония във взаимоотношенията. Нептун в 7 дом слага “розовите очила” във връзките и взаимоотношенията. Някои от вас са склонни на прибързани връзки. 

Нептун в 8 дом

Нептун провокира търсене на промяна и лично духовно развитие чрез дълбоко проникване на подсъзнателно ниво. В зависимост от аспектите му в рождената карта е възможен интерес към мистицизма и окултните науки. Неочаквани обрати при завещание или наследство също може да се очакват. Повишено внимание по отношение на финансите и управлението на парите.

Нептун в 9 дом

Вие сте личност със силно въображение и творчески дух. Имате идеалистичен и филосовски поглед към живота. Здравословна доза скептицизъм никога няма да е излишна с това разположение на Нептун. Пътешествията ви зареждат силно. Някои от вас може да се насладят на необичайно или странно преживяване по време на пътуване в чужбина. 

Нептун в 10 дом

Вие сте амбициозни. Пътя към кариерата ще бъде разнообразен. Възможно е по-късно да откриете призванието си. Професията ви може да е свързана с артистични заложби, мода, фармация, морски дейности, окултни науки или дейности от духовно естество.

Нептун в 11 дом

Нептун в 11 дом дава мечти и надежди за добри приятелства и свобода. Бъдете внимателни при избора си на приятели. 

Нептун в 12 дом

Обичате да помагате на другите. Много от вас проявяват интерес към окултните науки. Склонни сте да се усамотявате. Вие сте артистична личност. Творческа работа далеч от всички хора ще помогне за по-голямо разгръщане на вашия талант.

Източници: Лиз Грийн

Автор на публикацията: admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + = 22