Затъмненията. Календар на затъмненията

Moon-Eclipse

Характеристики на затъмненията

Календар

Затъмненията настъпват по време на новолуния и пълнолуния, когато Луната е в съвпад със собствения си възел. Максималният брой затъмнения за една календарна година е седем, пет слънчеви и две лунни, или четири слънчеви и три лунни.

Думата “затъмнение” идва от гръцката дума “изоставяне”. Затъмнения са повлиявали на митологията, религията и науката на древните цивилизации. Някои култури са считали, че затъмненията носят разрушения и бедствия, докато други са вярвали, че не носят лоши поличби. 

Държавите, засегнати от сянката на Слънцето или Луната, която пада върху Земята във формата на конус, изживяват важни събития на по-късен етап след затъмнението.  

Затъмненията в наталната карта

Затъмненията са много важни в предсказателната астрология. Никога не бива да се прави прогноза, основана само на затъмненията. Астрологично действието на затъмнението трябва да се разглежда от гледна точка на целия хороскоп, прогресивните и транзитните влияния, както и наталните потенциали. Зодиакалната позиция на затъмнението в наталната карта показва как ще се изразят енергиите на затъмнението. Ключовите думи за определяне значението на затъмнението са акцент и криза. Това означава, че събитията в живота ви налагат да отделяте повече време, внимание и енергия на някои въпроси. Въздействието на затъмнението зависи до голяма степен от аспектите му към наталните или прогресивните планети и ъгли.

Лунното затъмнение се наблюдава през нощта по време на Пълнолуние, при опозиция на Слънцето и Луната. По време на Лунно затъмнение луната преминава през земната сянка, което наричаме Умбра (от латински “сянка”). И Слънцето и Луната трябва да са на отстояние 12 градуса 15 минути зодиакална дължина от един от Лунните възли (Северен Лунен възел и Южен Лунен възел).

Слънчевото затъмнение се наблюдава през деня по време на Новолуние, при съвпад на Слънцето и Луна в небесното пространство, което се случва в един и същ градус и зодиакален знак. Не всяко Новолуние свързаваме със слънчево затъмнение. Слънчево затъмнение наблюдаваме, когато Слънцето и Луната са на отстояние 18 градуса 31 минути зодиакална дължина от единия от Лунните възли (Северен Лунен възел и Южен Лунен възел).

Северния и южния възел на всяка планета или на Луната представляват пресечната точка на орбитата на планетата или Луната с еклиптиката (орбитата на Слънцето).

Ние можем да проучим затъмненията във нашата натална карта като проверим по транзити или прогресии в кои домове попада затъмнението, дали се свързва със съвпад или опозиция с планета или точка от рождената карта и дали прави точен съвпад с неподвижна звезда.

Слънчевите затъмнения за периода 2021-2028

ДатаСлънчево затъмнениеСарос серияЗнак на Слънцето
пръстеновидно147Близнаци ♊︎
пълно152Стрелец ♐︎
частично119Телец ♉︎
частично124Скорпион ♏︎
хибридно129Овен ♈︎
пръстеновидно134Везни ♎︎
пълно139Овен ♈︎
пръстеновидно144Везни ♎︎
частично149Овен ♈︎
частично154Дева ♍︎
пръстеновидно121Водолей ♒︎
пълно126Лъв ♌︎
пръстеновидно131Водолей ♒︎
пълно136Лъв ♌︎
пръстеновидно141Водолей ♒︎
пълно146Рак ♋︎

Лунните затъмнения за периода 2021-2028

ДатаЛунно затъмнениеСарос серияЗнак на Луната
пълно121Стрелец ♐︎
частично126Телец ♉︎
пълно131Скорпион ♏︎
пълно136Телец ♉︎
пенумбрално141Скорпион ♏︎
частично146Телец ♉︎
пенумбрално113Везни ♎︎
частично118Риби ♓︎
пълно123Дева ♍︎
пълно128Риби ♓︎
пълно133Дева ♍︎
частично138Риби ♓︎
пенумбрално143Водолей ♒︎
пенумбрално110Козирог ♑︎
пенумбрално148Водолей ♒︎
частично115Рак ♋︎
частично120Козирог ♑︎
пълно125Рак ♋︎

Източници: NASA

Автор на публикацията: admin

Administrator

Вашият коментар