Лунно пренумбрално затъмнение на 5 май 2023

На 5 май 2023 ще наблюдаваме лунно пренумбрално затъмнение. Лунното затъмнение се наблюдава през нощта по време на Пълнолуние, при опозиция на Слънцето и Луната. По време на Лунно затъмнение Луната преминава през земната сянка, което наричаме Умбра (от латински “сянка”). И Слънцето и Луната трябва да са на отстояние 12 градуса 15 минути зодиакална дължина от един от Лунните възли (Северен Лунен възел и Южен Лунен възел). При пренумбралното лунно затъмнение Луната навлиза дълбоко във външната част на земната сянка. 

Лунното пренумбрално затъмнение на 5 май 2023 ще наблюдаваме от следните географски райони: Европа, Азия, Австралия, Африка, Тихия океан, Атлантическия океан, Индийския океан, Антарктида.

Затъмнението започва на 5 май 2023 в 18:12:11 часа като точния момент на затъмнението ще настъпи в 20:22:59 часа с обща продължителност 4 часа и 18 минути. 

Затъмнението се случва на 14°58’ в съзвездието Скорпион в опозиция на Уран в Телец. По време на затъмнението Меркурий е ретрограден. 

В личен план е възможно родените около 5 май да очакват съществени промени в живота си.

Астрологично действието на затъмнението трябва да се разглежда от гледна точка на целия хороскоп, прогресивните и транзитните влияния, както и наталните потенциали. Зодиакалната позиция на затъмнението в наталната карта показва как ще се изразят енергиите на затъмнението.  Затъмнението акцентира върху въпроси, свързани с дома, в който попада в хороскопа. Ключовите думи за определяне значението на затъмнението са акцент и криза. Това означава, че събитията в живота ви налагат да отделяте повече време, внимание и енергия на някои въпроси от обикновено. Въздействието на затъмнението зависи до голяма степен от аспектите му към наталните или прогресивните планети и ъгли. Действието на лунното затъмнение продължава около месец – месец и половина. 

Кратка обща интерпретация на затъмнението по домове от хороскопа. 

 • Затъмнение в първи дом стимулира личностното развитие и дава възможности за творческо себеизразяване. Събитията, произтичащи от затъмнението влияят върху личността и физическото състояние на човека. 
 • Затъмнение вън втори дом влияе на материалните нужди и доходи. 
 • Затъмнение в трети дом стимулира ума и подтиква към учене и комуникация. 
 • Затъмнение в четвърти дом акцентира върху дома и семейната среда. Възможно е да изпитате необходимост от промени в дома. 
 • Затъмнение в пети дом акцентира върху темите за любовта, децата, творчеството, развлеченията и рисковите начинания. 
 • Затъмнение в шести дом открива темите за служене на другите, начина на хранене, здравето. 
 • Затъмнение в седми дом стимулира взаимоотношенията с другите. 
 • Затъмнение в осми дом активира въпросите, свързани с финансите, секса, смъртта или темите за прераждания. Възможно е да се увлечете по окултни науки и мистика.  
 • Затъмнение в девети дом стимулира висшия интелект и философските размисли, далечните пътувания и правните въпроси. 
 • Затъмнение в десети дом акцентира върху кариерата и обществения живот на човека. 
 • Затъмнение в единадесети дом акцентира върху темите за приятелското, може да даде възможности за добри контакти. 
 • Затъмнение в дванадесети дом дава възможност за себепознание и духовно израстване чрез анализиране на вътрешните мотиви и скритите страхове. 12 дом се свързва с тайни интереси, скрити афери, тревоги, различни институции на ограничение, но също и с кармата чрез свързани събития и взаимоотношения. 

Автор на публикацията: admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 6 =