Пълно слънчево затъмнение на 8 април 2024

Наблюдение на затъмнението

На 8 април 2024 ще наблюдаваме пълно слънчево затъмнение. Слънчево затъмнение се наблюдава през деня по време на Новолуние, при съвпад на Слънцето и Луната в небесното пространство, което се случва в един и същ градус и зодиакален знак. Слънчево затъмнение наблюдаваме, когато Слънцето и Луната са на отстояние 18 градуса и 31 минути зодиакална дължина от единия от Лунните възли (Северен Лунен възел и Южен Лунен възел).

Затъмнението ще бъде видимо като частично слънчево затъмнение от следните райони: източната част на Тихия океан, Централна и Северна Америка, северната част на Атлантическия океан. 

Затъмнението ще бъде видимо като пълно слънчево затъмнение от следните райони: централната част на Тихия океан, Мексико, Централа и Североизточна Америка, Източна Канада, Атлантика. 

От България затъмнението няма да може да се наблюдава. 

Характеристики на затъмнението

Затъмнението започва на 8 април 2024 в 18:42 часа за България, София, като първи контакт на полусянката на Луната със Земята. Началото на пълното затъмнение е в 19:38 часа в Тихия океан. Максималната фаза на затъмнението е в 21:17 часа в Мексико. Край на пълното затъмнение ще бъде в 22:55 часа в Атлантическия океан. Последния контакт на полусянката на Луната със Земята е в 23:52 часа в Атлантическия океан. 

Общата продължителност на затъмнението е 5 часа и 10 минути.

Слънчевото затъмнение на 8 април 2024 е номер 30 от саросна серия 139, която съдържа 71 слънчеви затъмнения, случващи се при Северния Лунен Възел.  

Затъмнения за периода 2021-2028

Астрологични характеристики 

Слънчевото затъмнението на 8 април се случва на 19°22′ в знака Овен в деканат Лъв. 

Знака Овен се свързва с егото, импулса, себеизявата, активността на човека, ентусиазма, агресията, гнева, смелостта. Затъмнение дава възможност за подреждане на приоритетите и подчертава нуждата от промяна в някои от темите на знака Овен. Можем да очакваме неочаквани ситуации и предизвикателства на емоционално и физическо ниво.

Марс е управител на зодиакалния знак, в който попада затъмнението. Намира се в Риби. Емоционалния знак Риби изисква получаване на удовлетворение от саможертвата в името на някаква идея. Нагласата е към работа в уединение и разрешаване на проблемите без директна конфронтация. Съвпада на Марс със Сатурн дава силно чувство на отговорност и сериозност по отношение на изпълнение на проектите и задачите. Този аспект изисква освобождаване на натрупващата се гневна енергия бавно и контролирано.  

По време на затъмнението Меркурий е ретрограден и близо до градуса на затъмнението, което допълнително ще оцвети природата на затъмнението и последващите резултати. Засягат се меркурианските теми като новини, медии, образование, пътувания, търговия, комуникация, договорености, младите хора. Ретрограден Меркурий повишава опасността от объркване, грешки и невярна информация. Меркурий е стационарен от 1 до 3 април 2024, от 3 до 23 април е ретрограден, след което от 24 до 26 април е отново в стационарна фаза. От 27 април Меркурий вече е директен. 

Действието на слънчевото затъмнение продължава в рамките на сезона. Според Птоломей продължителността му е 1 година. Ефекта от затъмнението обаче може да се усети по-дълго време. Много често се случват различни атмосферни феномени или земетресения непосредствено по време и малко след затъмнението. 

Въздействие на слънчевото затъмнение в личен план

В личен план хората с рождени лични планета между 16 и 23 градуса в знаците Овен, Рак, Везни или Козирог могат да очакват съществени промени в живота си. Разбира се, в прогностиката затъмнението не трябва ада се разглежда изолирано, а от гледна точка на целия хороскоп, като се вземат под внимание прогресивните и транзитните влияния, както и наталните потенциали. Зодиакалната позиция на затъмнението в наталната карта показва как ще се изразят енергиите на затъмнението. Ключовите думи за определяне значението на затъмнението са акцент и криза. Това означава, че събитията в живота ви налагат да отделяте повече време, внимание и енергия на някои въпроси. Въздействието на затъмнението зависи до голяма степен от аспектите му към наталните или прогресивните планети и ъгли.

Кратка интерпретация на слънчевото затъмнение в домовете

Затъмнението акцентира върху въпроси, свързани с дома, в който попада в хороскопа.

  • Първи дом стимулира личностното развитие и дава възможности за творческо себеизразяване. Събитията, произтичащи от затъмнението влияят върху личността и физическото състояние на човека. 
  • Втори дом влияе на материалните нужди и доходи. Възможно е през следващите месеци да изникнат на дневен ред въпроси, свързани с финансите и притежанията. 
  • Трети дом стимулира ума и подтиква към учене и комуникация. През следващите месеци може да възникне необходимост от предприемане на обучение, както и срещи с роднини. 
  • Четвърти дом акцентира върху дома и семейната среда. Възможно е да изпитате необходимост от промени в дома. 
  • Пети дом акцентира върху темите за любовта, децата, творчеството, развлеченията и рисковите начинания. Възможни са промени в някоя от тези области. Бъдете внимателни с рисковите начинания.
  • Шести дом открива темите за служене на другите, начина на хранене, здравето. Може да откриете нов начин на хранене и диета, или да се сблъскате с промени на работното място. 
  • Седми дом стимулира взаимоотношенията с другите. 
  • Осми дом активира въпросите, свързани с финансите, секса или темите за прераждания. Възможно е да се увлечете по окултни науки и мистика.  
  • Девети дом стимулира висшия интелект и философските размисли, далечните пътувания и правните въпроси. 
  • Десети дом акцентира върху кариерата и обществения живот на човека. 
  • Единадесети дом акцентира върху темите за приятелството и групите, както и надеждите. Периода може да даде възможности за добри контакти. 
  • Дванадесети дом дава възможност за себепознание и духовно израстване чрез анализиране на вътрешните мотиви и скритите страхове. Дванадесети дом се свързва с дейности, свързани с благотворителност, с тайни интереси, скрити афери, тревоги, различни институции на ограничения, както и с кармата чрез свързани събития и взаимоотношения. 

Източници:

Катедра Астрономия
NASA

Автор на публикацията: admin

Administrator

Вашият коментар