Вертекс

Според митологията, римския бог Вертумнус е второстепенния от боговете на градините, овощните дървета и сезоните. Той притежавал способността да приема различни форми. Вертумнус бил влюбен в красивата богинята Помона и използвал тази си способност, за да я преследва като се превърнал в стара жена, продаваща плодове. Помона я пуснала в градината си, но се изненадала, когато старицата я целунала и започнала да и говори как трябва да приема любовта и интимността. Помона не била убедена в това и тогава старицата заговорила за Вертумнус, казвайки й колко много я харесва и обича, и как никога не би обичал друга. След като и това не помогнало, старица изведнъж свалила прикритието си. Помона видяла красив млад мъж и се влюбила в него. По-късно те се оженили.

Съвсем вероятно е двама човека взаимно да се разпознаят един друг като „специален” при взаимен аспект на Вертекса им в синастрия.

Астрологично, оста Вертекс представлява пресечната точка на главния меридиан и еклиптиката (пътя на Слънцето)  като западната част на тази ос се нарича Вертекс, а източната анти-Вертекс. Вертекс функционира като ъгъл подобно на четирите основни оси в рождената карта – Асцендент – Десцендент и Медиум цели – Имум цели.

Думата Вертекс идва от латинския корен vertere, който означава промяна, но също означава и най-висока точка, апогей.

Вертекс е чувствителна точка в раждената карта, която предопределя съдбовни срещи и неочакван развой на нещата. Силен Вертекс има при съвпад с Асц/Десц, МЦ/Имум цели, с лунните възли или с лична планета. Mоже да бъде активиран чрез съвпади или опозиции на транзитни или прогресивни планети, или чрез друг човек синастрично. Вертекс е щастлива точка, която носи съдбовни и кармични преживявания, над които нямаме контрол, и бива активирана от транзитни или прогресивни планети. Например, ако прогресивна Венера достигне Вертекс, очаквайте романтични преживявания. В прогресивната карта Вертекс също дава важна информация и не трябва да бъде игнорирана. Според прогресивния Вертекс, движейки се 1 градус за 1 година, както и според аспектите, които той сключва с личните планети в рождената карта, можем да определим кога ще се сблъскаме с важни и кармични срещи и събития в нашия живот.

Анти-Вертекс представлява качествата, които другите виждат в нас, но за които ние не сме наясно. Показва също и нашата способност да осъзнаем тези таланти.

Вертекс в домовете

Разположението на вашият натален Вертекс вижте в НАТАЛНА КАРТА

Вертекс-Антивертекс по оста 5-11 дом:

Вие сте лесно влюбчиви – често ще се влюбвате и разлюбвате докато намерите специалния човек. Ще имате съдбовни романтични преживявания и успешни творчески проекти като осъзнаете, че това може да се случи с помощта на приятели или различни организации.

Вертекс-Антивертекс по оста 6-12 дом:

Изпитвате нужда да помагате да околните. Вие сте практични и материално насочени като бихте били успешни в своите проекти и ежедневни задачи, разчитайки на своята интуиция и оставайки понякога насаме със себе си. Йога или медитация също биха ви се отразили добре. Вероятно е да имате таланти, свързани с лечение.

Вертекс-Антивертекс по оста 7-1 дом:

Отдавате голямо значение на социалните партньорства, а брака е ключов фактор, за да бъдете щастливи. Трябва да намерите баланс в партньорските взаимоотношения – лични и професионални. Реализирането на успешни проекти и усещане чувството на удовлетворение може да се случи, когато осъзнаете, че можете сами и независимо да предприемете нови задачи и проекти.

Вертекс-Антивертекс по оста 8-2 дом:

Вие имате силна емоционална връзка с външния свят. Усещате нужда да изследвате непознатото и да проучите различни окултни науки. Ще имате влечения към йога, медитация, астрология, регресия. Възможно е да притежавате скрити медиумни и силни интуитивни способности. Имате силна физическа и сексуална сила, както и способност бързо да се възстановявате и да превъзмогвате изключително пречките и несгодите в живота благодарение на вашата упоритост и способност да запазвате спокойствие. Възможни са временни ситуации на парични затруднения. Човек с Вертекс в 8 дом е възможно да има общ портфейл с партньора си. Банкови кредити биха благоприятствали успешно справяне с финансови проблеми тъй като 8 дом се свързва с дълговете и банковия сектор.

Вертекс в знаците

Вертекс в Овен/ Антивертекс във Везни:

Вие сте решителни и инициативни. Предпочитате личните интереси пред чуждите, но с помощта на партньорствата бихте били много по-успешни.

Вертекс в Телец/ Антивертекс в Скорпион:

За вас е важна сигурността и спокойствието и не бихте рискували.

Вертекс в Близнаци/ Антивертекс в Стрелец:

Усещате необходимост да учите и комуникирате като подбирате думите си правилно отколкото да философствате.  

Вертекс в Рак/ Антивертекс в Козирог:

Имате нужда да бъдете част от обществото, да имате сигурен дом и да бъдете родител, за сметка на корпоративния път.

Вертекс в Лъв/ Антивертекс във Водолей:

Имате нужда да бъдете индивидуалисти и да не участвате в различни социални групи, както и да проектирате собствените си емоции в специални хора, по-скоро отколкото поддържане на емоционално разграничаване. Вие сте креативни и творчески насочени. Ще можете да засилите егото си, помагайки на други хора да засилят своето и развият увереност.

Вертекс в Дева/ Антивертекс в Риби:

Вие сте по-скоро практични и склонни към прекалени грижи за здравето.

Вертекс във Везни/ Антивертекс в Овен:

Можете да бъдете добър медиатор и имате чувство за справедливост, помагайки на себе си и околните да продължат напред. Така вие поставяте партньорството пред личното его.

Вертекс в Скорпион/ Антивертекс в Телец:

Окултните науки ще бъдат интересни за вас. Ще имате емоционална сигурност като помагате на другите в името на общи финансови интереси. Ще имате добри бизнес практики чрез трансформация и обновление на нови идеи.

Вертекс в Стрелец/ Антивертекс в Близанци:

От вас се очаква да бъдете философи, да пътувате и учите висше образование.

Вертекс в Козирог/ Антивертекс в Рак:

От вас се очаква да имате отговорни високи позиции като бъдете изпълнителни и търпеливи. Трябва да приемете отговорностите и ограниченията.

Вертекс във Водолей/ Антивертекс в Лъв:

Ше имате всякакви приятели и познати, дори и такива, които не бихте толерирали. Вие успявате да превъзмогнете своето его и знаете, че сте един от всички, и всички са равни.

Вертекс в Риби/ Антивертекс в Дева:

Вие сте по-скоро безкористни, състрадателни  и чувствителни отколкото практични и материални. С Вертекс в Риби ще приемете факта, че всички сме деца на Вселената и сме тук и сега, за да предадем истината за безкрайната любов и хармония на тези от нас, които още не са осъзнали това.

Автор на публикацията: admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 81 = 86