Шуслерови соли и зодиакален знак. Медицинска Астрология и Хомеопатия.

Медицинска Астрология

Всеки знак от зодиака и респективно планета управлява дадена част от тялото. Медицинската астрология помага да се определи предразположеността ни към определени заболявания в зависимост разположението на планетите в рождената карта. Ако дадена планета е слаба, това не означава, че непременно ще страдаме от всички болести, представлявани от тази планета, а по-скоро, ще сме предразположени към някоя от тях. За да определим по-точно това трябва да разгледаме и аспектите на планетите както и кои домове управляват тези планети. Медицинската астрология е тясно свързана с елективната астрология, която може да ни помогне да определим най-подходящата дата и при възможност и час за операция.

Медицинска Астрология и Хомеопатия

Според Аюверда медицината, която е наука за живота, тя е доста тясно свързана с астрологията като в миналото се е предполагало Аюверда лечителите да са астролози. Хирурзите в древна Индия са се консултирали с астролог преди операция. Хомеопатията също е била свързана с астрологията като 12-тте хомеопатични соли (шуслерови соли – вид хомеопатия, която включва използването на минерални соли за лечение на различни здравословни състояния) са свързани с 12-тте дома от зодиака.

Шуслерови соли според зодиакалния знак

Ето и основните съответствия като разбира се при всички сериозни заболявания не трябва в никакъв случай да се отказва лекарска помощ. 

ОВЕН Калиум фосфорикум (Kali Phosphoricum)  Шуслерова сол No5 Тази Шуслерова сол изгражда тъканите и помага на мозъка и нервната система, при стрес, безсъние, умора, висока температура над 38.8⁰С, при лош дъх, морска болест, стискане на зъби.
ТЕЛЕЦ Натрум сулфурикум
(Natrum Sulphuricum) Шуслерова сол No10
Тази Шуслерова сол регулира телесните течности, помага при проблеми с гърлото и спомага черния дроб да преработва шлаките. За детоксикация се препоръчва комбинация от Шуслерова сол No4 и No10Шуслерова сол No4 спомага организма да не се обремени чрез последващи химически реакции, а Шуслерова сол No10 изчиства от шлаките.
БЛИЗНАЦИ Калиум хлоратум
Kalium Chloratum (Kali Muriaticum) Шуслерова сол No4
Тази Шуслерова сол помага при образуване на влакнестото вещество. Това минерално вещество е активно вещество за жлезите и елиминира химическите токсини. Подходящо средство е при втория стадий на дадена болест. Помага при кожни приблеми като милиуми, при бронхиална кашлица със слузест секрет, нарушения в храносмилането, при херпес, афти, акне, разширени вени.
РАК Калциум Флуоратум
Calcium Fluoratum (Calcarea Fluorica) Шуслерова сол No1
Калциевия флуорид образува обвивките в тялото и отговаря за еластичността на всички тъкани. Тази Шуслерова сол действа бавно и трябва да се взема по-дълго време. Помага за доброто здраве на косата, ноктите, епидермиса, кожата, помага при мазоли, отговаря за емайла на зъбите (заедно с Магнезиум фосфорикум Шуслерова сол No7), при възпаление на кости и сухожилия, хемороиди.
ЛЪВ Магнезиум Фосфорикум Magnesium Phosphoricum (Magnesium Phosphate) Шуслерова сол No7 Магнезиум фосфорикум оказва влияние върху неволевите дейности и в този смисъл отговаря за всички мускулни дейности. Тази Шуслерова сол отговаря за дейността на жлезите, нервите, перисталтиката на червата, ритмичното свиване на сърдечната мускулатура, подходящо средство при глад за шоколад. Шуслерова сол No7 помага при храносмилането, при мигрена, менструални болки както и при всички внезапни остри и пробождащи болки. Налице е повишена потребност от Магнезий при употреба на алкохол, при стрес, нервно напрежение, бременност, кърмене, професионален спорт.
ДЕВА Калиум Сулфурикум
Kalium Sulphuricum (Kali Sulphuricum) Шуслерова сол No6
Калиевия сулфат осъществява преминаването на кислорода от кръвта в клетката и осигурява заедно с другите хранителни вещества функционирането на дихателната верига. Тази Шуслерова сол стимулира функцията на задстомашната жлеза (панкреаса), регулира меланина и отговаря за пигментацията на кожата, тя е средство за трети стадий на дадена болест. При приемане на Калиев Сулфат вредните вещества се отделят и попадат в обмяната на веществата, но не изчезват от тялото – затова тази сол не трябва да се приема самостоятелно, а в комбинация с Натриум Сулфурикумм Шуслерова сол No10. При мускулна треска се препоръчва Шуслерова сол No6 в комбинация със Шуслерова сол No9. Против пигментни петна се препоръчва Шуслерова сол No6, No1 и No10 както и намаляване на кафето. Вертилиго е свързано с липсата на Шуслерова сол No6, но също и на мед (Купрум арсеникозум Шуслерова сол No19/ меден арсенат), както и Шуслерова сол No4 за бяло-млечните петна по кожата без пигментация и като хранително вещество за жлезите.
ВЕЗНИ Натриум Фосфорикум
Natrum Phosphoricum (Sodium Phosphate) Шуслерова сол No9
Шуслерова сол No9 регулира разграждането на пикочната киселина и така улеснява нейното отделяне чрез бъбреците. Тя регулира киселинния баланс в организма, регулира мастната обмяна – затлъстяване, отговаря за разграждането на захарта, помага при ревматични заболявания. Натриум Фосфорикум помага за разграждането на въглехидратите. Консумацията на много бяла захар и въглехидрати под формата на тестени изделия от бяло брашно водят до голям дефицит на Натриум Фосфорикум като в същото време се увеличава киселинното претоварване и излишните въглехидрати се трансформират в черния дроб в резервна мазнина. Трайната свръх-киселинност на организма е причина и за хроничната умора, за тежест и парене в стомаха, увреждане на зъбите и костите, образуване на камъни в тялото, възпаление на лимфните възли, отслабване на имунната система.
СКОРПИОН Kалкареа сулфурика
(Calcarea Sulphuricum) Шуслерова сол No12
Калциевия сулфат е функционалното вещество за пропускливостта на съединителната тъкан. Шуслерова сол No12 действа при хронични и открити гнойни процеси, при след-шокови състояния, за елиминиране на слузни секрети, помага при гнойни процеси и всички кръвоизливи, които са блокирани и не могат да се изведат от организма, при възпаление на средното ухо, ангина, бронхит, ревматизъм и подагра. Помага при силна хрема, шок, възпаление на венците. Тази сол обаче отделя киселини и затова трябва да се приема заедно с Натриум фосфорикум Шуслерова сол No9 като дозата на No9 трябва да е по-голяма от тази на Шуслерова сол No12.
СТРЕЛЕЦ Силицеа
(Silicea) Шуслерова сол No11
Силицеа отговаря за изграждане на структурата на съединителната структура, помага за проводимостта на нервите и за намаляване на повишената киселинност в тялото. Тази сол помага също при гнойни процеси на кожата, при възстановяване от хематоми, при много силно потене, подагра и ревматизъм, повишена чувствителност на очите към светлина, шум в ушите. Силицеа има значение, когато ноктите са чупливи, косата цъфти, a в кожата се образуват бръчки или стрии. Трябва да се има впредвид, че с приемането на Шуслерова сол No11 в тялото се отделя киселина и към тази сол трябва да се добави Натриум фосфорикум Шуслерова сол No9 като дозата на No9 трябва да е по-голяма от тази на No11.
КОЗИРОГ Калциум фосфорикум (Calcarea Phosphorica) Шуслерова сол No2 Калциум фосфорикум Шуслерова сол No2 е минерално вещество, с което организмът регулира протеиновия баланс, нужен за органичния строеж, отговаря за изграждането на вътрешната тъкан на костта, а дефицита му води до силно увеличаване на теглото. Този минерал помага за изграждане на костите и кръвта, отговаря за образуването на клетката, изгражда дентина като защитава емайла. Тази сол е също средство за неутрализиране на киселините, помага при алергия към млякото, болки при растежа, изпотяване, мускулни крампи, остеопороза, при студени крайници, стягащо главоболие (тук се препоръчва прием на Шуслерова сол No2, No7 и No8). 
ВОДОЛЕЙ Натриум хлоратум  (Natrum Muriaticum) Шуслерова сол No8 Тази сол(NaCl) е готварската сол в йонизирана форма. Тя има осматично действие, също така регулира баланса на телесните течности и термичното равновесие в организма и обезврежда отровите в тялото, подпомага обмяната за на веществата във всички части на тялото, които не се оросяват с кръв, увеличава броя на червените кръвни телца, помага за образуването на хрущялната тъкан. NaCl помага при температура около 37⁰С, при хрема, алергии и проблеми с водния баланс на организма. Недостигът на NaCl е причина за образуването на много малко слъзна течност в очите. NaCl може да помогне донякъде и при отравяне тъй като хлорните йони на NaCl имат способността да поемат определени вещества и по този начин спомагат за тяхното изхвърляне.
РИБИ Ферум фосфорикум
(Ferrum Phosphoricum) Шуслерова сол No3
Ферум фосфорикум отговаря за конфронтирането във всяко отношение – физическо и психическо. Това минерално вещество има изключително значение за качеството на пренасяне на кръвта и енергийния баланс, активира обмяната на веществата и е средство в началния стадий на всички възпалителни заболявания и инфекции. Железния фосфат регулира обмяната на останалото в организма желязо и спомага да се усвои от организма. Необходимата дневна доза желязо е около 10-15 мг и тя може да се набави основно чрез храната. Дефицита на желязо води до анемия. Ако недостига е голям, телесната температура се повишава. Ферум фосфорикум помага при температура до 38.8⁰С, при първи симптоми на грипна инфекция (появата на хрема показва потребност и от Шуслерова сол No8 и при кашлица с отделяне на белезникава секреция – на Шуслерова сол No4), при  болки вследствие на наранявания или изкълчвания, при възпаление на нервите, световъртеж, прилошаване, шум в ушите, при повишена утайка на кръвта, която показва скрито възпаление, за предотвратяване на мускулна треска. При продължително приемане на Ферум фосфорикум можем да възстановим издръжливостта си към слънчевите лъчи. Имайте впредвид, че кафето унищожава Ферум фосфорикум.

Според  Др. Шуслер, Ferr.phos. и Kali sulph. пренасят кислорода и подпомагат окисляването. Те съответстват точно на знаците Овен и Лъв според типологията и се свързват с биологичното горене.

Разположението на Вашите домове и планети можете да изчислите като съставите личен рожден хороскоп в меню НАТАЛНА КАРТА.

Кои са домовете, на които трябва да обърнем специално внимание: 6-ти, 8-ми и 12-ти .

6-ти дом показва болестите, с които се сблъскваме за кратък период от време.

8-ми дом показва по-сериозните болести с остър характер, с които бихме се сблъскали за по-продължителен период от време, особено ако Сатурн има връзка.

12-ти дом показва хронични болести и такива, свързани с хоспитализация.

Останалите домове също биха ни показали някои теми, а именно 1-ви дом или Асцендента се свързва с общото здраве и е от значение къде се намира управителя на Асцендента. 5-ти дом – това е 12-ти от 6-ти дом  и показва липса на болести. Така здравето би ни се подобрило в периода, когато планетата, управляваща 6-тия ни дом аспектира нашия 5-ти дом. 11-то дом – това е 12-ти от 12-ти дом и показва отсъствие на болести, които са свързани с приковаване към легло. Така например ако страдаме от болест, свързана със 6-ти дом, можем да очакваме лек по време на периода, когато съответната планета се свърже с Асцендента или с 5-ти дом или 11-ти дом. Добре е да имаме планети в 5-ти и 11-ти домове както и силни 5-ти и 11-ти домове.

МАРС – свързва се със знаците Овен и Скорпион както и с 1-ви и 8-ми дом. Марс управлява главата (с изключение на носа, който се управлява от Скорпион), очите, горната челюст, мозъка.  Под управлението на Марс са инцидентите, нараняванията, изгарянията, хирургията, акнето, агресивното поведение, главоболието, зъбобола, възпалението на синусите, хроничната хрема, очните болести, високата температура, епилепсията, агресивното поведение.

ВЕНЕРА – свързва се със знаците Телец и Везни, както и с 2-ри и 7-ми дом. Управлява лице, очи, брадичка, бузи, устни, кожа, уши, шия, тил, гръклян, трахея и хранопровод, корем, бъбреци и пикочен мехур, слабини, репродуктивните органи, жлези с вътрешна секреция. Наранена Венера може да доведе до нарушения менструалния цикъл, възпаленото гърло, проблеми със щитовидната жлеза, вените, астма, бронхит  (тук можем да видим и позицията на Меркурий).

МЕРКУРИЙ – свързва се с Близнаци и Дева, както и с 3-ти и 6-ти дом. Управлява езика, устата, нервната система, бял дроб,  кожата (Близнаци), както и крайници – рамене, ръце, длани, коремната област и вътрешните органи, червата и храносмилателния апарат, стомашните сокове (Дева). Наранен Меркурий дава склонност за слаба нервна система, кожни проблеми, алергии, ревматизъм, заекване, слаба памет или загуба на памет, астма, бронхит, проблеми с дихателния апарат, пневмония, туберколоза, безсъние, епилепсия, вертилиго, импотентност, вертиго, загуба на слух, перитонит, проблеми с червата.

ЛУНА – свързва се със знака Рак и 4-ти дом. Луната е студена и влажна  планета, управлява емоционалното здраве, стомаха, червата, лунния сплит, гърдите (млечните жлези), гръдния кош,ребрата,  отговаря за качеството на кръвта и лимфната система, вегетативната нервна система, както и за менструалния цикъл, овулацията и матката. При наранена или слаба Луна има предразположеност към следните болести – гастрит, язва,  склероза, тумори, депресия и нарушение на емоционалната стабилност, нарушения на съня или безсъние, сънливост, нарушено кръвно налягане, анемия, нарушения на менструалния цикъл или овулацията, липса на апетит, проблеми с устата или с белите дробове (тук можем да видим и позицията на Меркурий).

СЛЪНЦЕ – свързва се със знака Лъв и 5-ти дом. Слънцето е сигнификатор на живота и виталността, управлява сърце, гръб, гръбначен стълб, мозък,  кръвообращение, жлъчен мехур, зрението, костната система, ръце и китки, и наранено Слънце води до предразположеност към заболяване на сърцето и гърба, нарушено кръвно налягане, нарушено зрение, главоболие, плешивост, слаба имунна система.

ПЛУТОН – свързва се със знака Скорпион и 8-ми дом. Управлява носа, ануса, пикочопровода, семе-отвода, половите органи, апендикса.

ЮПИТЕР – свързва се със знака Стрелец и Риби, както и с 9-ти и 12-ти дом. Юпитер е мека, топла и флегматична планета. Тя управлява нервите, ушите, черен дроб, пъпа, ханш, бедра, крайници (стъпала), мастната тъкан, артериалната кръв, левкоцитите. Юпитер индикира за склонност към анемия, пълнота, плешивост, проблеми със слуха, отоци и диабет, тромбози, болести на панкреаса.

САТУРН – свързва се със знаците Козирог и Водолей, с 10-ти и 11-ти дом. Сатурн е студена и суха планета. Управлява кожа, зъби, колена, прасец, пищял, подбедрица, кости, стави, състав на кръвта, стомашната дейност. Наранен Сатурн дава склонност към ревматизъм, артрит, фрактури на крака, остеопороза, рак, хронични болести, кожни болести, студено тяло, скованост, задържане на урина, подагра, проблеми с нервната система.

НЕПТУН – свързва се със знака Риби и 12-ти дом. Нептун управляват ходилата, кръвта,  храносмилането.

РАХУ (Северен Лунен Възел/ Главата на Дракона) – свързва се с елемента въздух. Наранена Раху дава склонност към заболявания на тънкото и дебелото черво, газове в корема и червата, проблеми с нервната система, с кръвното налягане, алергии, кожни проблеми, рак, болести, свързани с ухапвания от насекоми. КЕТУ (Южен Лунен Възел/ Опашката на Дракона) – свързва се с елемента огън. При слаба позиция на Кету сме склонни към инциденти и наранявания, операции, кожни болести, спазми, болести свързани с гръбначния стълб или централната нервна система.

Шуслерови соли: https://bg.wikipedia.org/wiki/Шуслерови_соли

Автор на публикацията: admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 1 =