Ерида

Ерида (Eris), наричана още 2003 UB313 или Ксена, е 10-тата планета в нашата слънчева система. Подобно на Плутон и астероида Церера, Ерида се счита за планета-джудже. За първи път е заснета през 2003 година, а през 2005 официално е обявена за планета. Първоначално е наречена Ксена на името на принцеса войн от известен ТВ сериал. По същото време Меркурий е бил ретрограден.

Интересни факти за Ерида

Според някои астрономи Ерида е малко по-голяма или същата по големина като Плутон. Този факт както и че тя отразява около 86% от светлината, която получава от Слънцето, дава интересен поглед към пояса на Кайпер, който е съставен от ледени отломки.

Ерида прави обиколка около Слънцето за 557 години. Орбитата ѝ е яйцевидна. Подобно на Плутон, орбитата ѝ е силно ексцентрична и различна от тази на останалите планети, чиито орбити са приблизително в същата равнина като земната. В момента се намира в почти най-отдалечената си точка от Слънцето. Разстоянието ѝ от Слънцето варира като планетата може да бъде както значително отдалечена, така и толкова близо до Слънцето, колкото е Нептун.   

Намира се в Овен още от деня на откритието си, като е навлязла в този знак през 1926 година и до 2046 ще остане там.

Луните на Ерида

Ерида има две луни. Едната е Дисномия, наречена така на дъщерята на богинята Ерида от митологията, където Дисномия е богинята на беззаконието и анархията. Другата дъщеря е Еуномия, богиня на реда, закона и мира, пълна противоположност на Дисномия. Интересен факт е, че има болест дисномия, която  е свързана с нарушение на паметта и трудности при учене, предимно с помнене на съществителни имена като „на върха на езика ми е, но не се сещам…”. Дори даването на името Ерида на тази планета е бил доста продължителен процес, което донякъде можем да свържем с тази болест. 

Митология

В митологията Ерида е богиня на съперничеството и разногласието. Тя се опитва да подтикне всички към завист по пътя на борбата и гнева между хората. Тъй като само тя от боговете не била поканена на сватбата на Тетида и Пелей в Олимп, вбесена, причинила кавга между боговете, което довело до Троянската война.

Според  гръцката митология Ерида е дъщеря на богинята на нощта Никта, съпруга на Кронос (Сатурн) и сестра на Марс. Някои от нейните деца носят следните имена  – богинята  на забравата Лета, бога на убийствата Фоной, бога на лъжите Псевдологой, богинята на кавгата Никеа, бога на битките Химинай, богинята на глада Лимес, богинята на анархията Дисномия, бога на войните Макхай. Древните гърци свързвали Ерида с глад, война, беззаконие, съперничество, но също така и с труда.

Римската митология познава Ерида под името Дискордия, която всява разногласие, където се намира.

Омир в „Илиада“ казва, че Ерида е гневната сестра и спътница на Арес, докато според Хезиод в Теогония Ерида е дъщеря на Никс (нощ) и майка на Какодаймонес (зли духове), които измъчват човечеството.

Ерида е архиетип на жената войн

Ерида е архиетип на жената войн, която не се страхува да извади на показ истината, колкото и страшна и обезпокоителна да е. Тя разширява нашето съзнание по един обезпокоителен и разтревожващ за нас начин, но не без цел, а за да пренаредим и организираме живота си, да раздвижим това, което е застояло в съзнанието ни. Тя създава суматоха и може да провокира у нас желание за промяна като ни предизвиква да защитим егото си и открием истината, отсявайки значимото и реалното от измамното. Но в дългосрочен план води до положителни резултати. Тази планета носи истинската женска сила, която ни кара да направим каквото е нужно, за да обърнем лошото в добро, да се чувстваме свободни, силни и дори отмъстителни, да се борим. За разлика от Марс, целта на Ерида е да разобличава и освобождава.

Всички ние имаме Ерида в нас. Позицията ѝ в наталната карта по дом и знак, както и аспектите, които сключва с другите планети, показва как и кога в живота човек показва бунтарска си страна и отстоява позицията си.

Планетата е в знака Овен от 1926 година

С Ерида в ОВЕН сме лидери, когато трябва да се отстоява позиция, дръзки и прями, съпротивляващи се на външните обстоятелства. Възможно е лесно да губим контрол.  В зависимост от дома от наталната карта, където попада, тази планета  показва в коя област от живота ние проявяваме силата ѝ, за да внесем промяна.

През 2046 година Ерида ще премине в земния знак ТЕЛЕЦ и намирайки се там, ще бъдем склонни да сравняваме своя успех с останалите. Борим се за успех, за да бъдем по-добри и успешни от останалите.

РЕТРОГРАДЕН ПЕРИОД НА ЕРИДА

Ретроградна Ерида показва, че всеки от нас носи част от колективната психика  –  добро и лошо, ужасяващо и вдъхновяващо. Тя ни кара да проучим по-добре собствените си страдания и преживявания, да си помогнем като не „отхвърляме” част от себе си, а по-скоро възприемем страха от това като ключ за освобождение и реинтеграция. Посланието на ретроградна Ерида е силно и през призмата на колективното ни кара да разберем къде е границата, която не бива да прекрачваме, колкото и ядосани и предизвикани да сме.

21 Юли 2020 – стационарна в Овен

22 Юли 2020 – 10 Януари 2021 – ретроградна в Овен

11 Януари 2021 – стационарна в Овен

21 Юли 2021 – стационарна в Овен

22 Юли 2021 – 10 Януари 2022 ретроградна в Овен

11 Януари 2022 – стационарна в Овен

22 Юли 2022 – стационарна в Овен

23 Юли 2022 – 11 Януари 2023 – ретроградна в Овен

12 Януари 2023 – стационарна в Овен

22 Юли 2023 – стационарна в Овен

23 Юли 2023 – 11 Януари 2024 – ретроградна в Овен

12 Януари 2024 – стационарна в Овен

ТРАНЗИТНА ЕРИДА

Среща на Ерида и Марс през 2020

През 2020 година Марс транзитира през Ерида като първата им среща за тази година е на 17ти август. След това се срещат на 4ти октомври, когато Марс вече е ретрограден. Накрая ще се срещнат през декември 2020, когато Марс е директен, а Ерида все още ретроградна. Така съвпадайки с Марс, Ерида в Овен попада три пъти в орбиса на квадратен аспект на Марс с Плутон, като последната се свързва с разрушението и трансформацията. След това ѝ престои квадратен аспект с Юпитер, Сатурн и Атина Палада. От друга страна Ерида попада общо 5 пъти под квадрата на Плутон за периода 2020 – октомври 2021 година. Гледайки през призмата на Ерида, това е период на хаос, гняв и агресия по пътя на битката за промяна и трансформация, необходима в глобален и личен план. Дори COVID-19 ситуацията отразява нехармонична природа на Ерида, сътворяваща продължителна трансформация в световен план. Ерида носи разрушение и дисхармония само, когато има нужда от промяна. Със съвпада ѝ с Марс и квадрата с Плутон това влияние се усеща по-силно.

Среща на Ерида и Марс през 1988

Да видим какво се е случило през 1988, когато Марс е транзитирал върху Ерида. Тогава Ерида се намира още в първия декан на знака Овен (1-10⁰). По това време Ерида не е била открита. Усещането за марсовото ѝ влияние е било много силно. Съвпада ѝ с Марс е бил само веднъж като Марс е бил директен. Събитията, които можем да намерим са колапс на Съветския съюз, формирането на организацията Ал Кайда, избора на първата жена министър председател на мюсюлманска държава (Пакистан), разрушителното земетресение в Армения,  както и медикаментозния аборт, който  за първи път бе извършен през тази година.

Среща на Ерида и Марс през 1941

Срещата на двете войнствени планети Марс и Ерида през 1941 се е случила точно преди събитията Пърл Харбър. Тогава Япония напада Пърл Харбър и въвлича САЩ във Втората световна война. По това време Марс отново е директен, а Ерида все още непозната. А влиянието на една планета можем да усетим най-силно, когато вече е открита.

Марс рядко е ретрограден в собствения си знак. Последните два пъти е бил ретрограден в Овен през 1941 (6ти септември – 10ти ноември) и през 1988 (26ти август – 28ми октомври). Интересно, че това са годините от горе споменатите примери, макар и да не е бил ретрограден при точния му съвпад с Ерида.

Източници: НАСА In Depth | Eris – NASA Solar System Exploration , древногръцка митология „The Astronomy and Astrology of Eris & Her Moon Dysnomia“

Автор на публикацията: admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 16 = 18